Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh

Čak dva istarska maslinova ulja u Top 20 najboljih na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoko na svjetskim listama najkvalitetnijih upisana su i istarska maslinova ulja! U čast njima proizvođači 'zlatne tekućine' slavili su u Vodnjanu.

Stotinu maslinara i 200 vrsta mladog maslinovog ulja na meniju. Gosti tomu nisu odoljeli, a dopalo se i stručnjacima koji kontinuirano prate rad istarskih maslinara.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako

'Vidim jednu veliku kvalitetu, rast koji pratimo godinama primjećuje se kroz stalan napredak koji se može usporediti sa svjetskim standardima', kazala je Laura Marinelli, stručnjakinja za maslinova ulja.

'Čak dva istarska visokokvalitetna maslinova ulja nalaze se na popisu 20 najboljih svjetskih primjeraka što je veliki uspjeh. Zato smo i ovdje', dodao je njezin kolega Marco Oreggia.

No osim što je kvalitetno, maslinovo ulje izuzetno je zdravo. Ima povoljan učinak na prevenciju i terapiju mnogih bolesti, a povezuje se i s dugovječnošću. Smanjuje rizik od karcinoma i moždanog udara, snizuje krvni tlak i štiti krvne žile.

No, dalje od Hrvatske se ne distribuira.

'Istra kao regija nije veliki proizvođač, pogotovo takvog ekstradjevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće', kazao je Franko Raguž, predsjednik udruge Agroturis.

A tu je i cijena. Ovogodišnja suša i mali urod digli su cijene za gotovo 15 posto. Ne može se naći ispod 100 kuna po litri, a neke cijene dosežu i do 250 kuna po litri što teško može konkurirati cijenama Europske unije. No upornost i kvaliteta možda opravdaju cilj povećanja proizvodnje i probitak na europsko tržište.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene