Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Zalaže se za decentralizaciju

Čačić: Već sam 30 godina premijerima savjetnik u sjeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić izjavio je u Osijeku kako je decentralizacija ključna stvar za Hrvatsku, ali takva odluka ‘traži novu vladu’.

Radimir Čačić je ocijenio kako je Hrvatska, dok je bila u sustavu bivše Jugoslavije, bila jedna od najsnažnije decentraliziranih zemalja u Europi, ali se devedesetih godina, zbog nužnosti reakcije na ratna zbivanja, pretvorila u ‘visoko i bolesno centraliziranu zemlju’. Ocjenjujući kako u sadašnjem sustavu više od 50 posto novostvorene vrijednosti završava u rukama države na svim razinama vlasti, što je najviše u Europi, ustvrdio je da stanje dodatno pogoršava to što 90 posto tog iznosa pripada središnjoj državnoj vlasti, a samo 10 posto lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

Čačić je istaknuo kako Hrvatska treba težiti da udio lokalne vlasti u novostvorenoj vrijednosti bude dvostruko veći, pri čemu je dodao da je europski prosjek 30 posto. Ocijenio je kako je najveći problem visokocentraliziranog sustava ‘nesposobnost upravljanja zemljom’.

Zamoljen da komentira medijske napise u kojima ga se naziva ‘savjetnikom premijerke Jadranke Kosor u sjeni’ te da odgovori na pitanje je li s premijerkom razgovarao o savjetničkoj poziciji, Čačić je rekao kako u Hrvatskoj ‘u zadnjih 30 godina ne postoji vlada ili premijer kojemu nije bio savjetnik u sjeni’. Dodao je da su savjete od njega tražili i crnogorski premijer Milo Đukanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik te da bi ga se moglo nazivati i savjetnikom premijera Đukanovića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene