446761
446761
446761
446761
446761

MOŽEMO LI I MI TAKO? Neželjeno dijete Europske unije doživljava gospodarski bum

  • , 17.08.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Nije tajna da ulaskom Rumunjske i Bugarske u EU mnogi tadašnji građani Unije nisu bili prezadovoljni zbog njihovih gospodarskih neuspjeha. No, čini se da se Bugarska diže iz kaljuže.

 
 
 
 
Bugarska i europska zastava (Foto: AFP)
Bugarska i europska zastava (Foto: AFP)

Hrvatska se i tri godine nakon pristupanja Uniji i dalje bori uhvatiti tempo ostalih razvijenijih zemalja članica. Prema svemu sudeći morat ćemo još puno raditi da bismo uopće bili svrstavani u isti koš s europskim 'starijim sestrama'. No, jedna zemlja koja je isto tako bila crna ovca Unije, mogla bi nam uliti nadu da i za nas postoji bolje sutra.

Prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala, gospodarstvo Bugarske proživljava pravi procvat. BDP im je u drugom kvartalu ove godine porastao za 3 posto u odnosu na godinu ranije, a u drugom kvartalu je iznosio 21,7 milijardi bugarskih leva.

Značajno im je pala i stopa nezaposlenosti. U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 65.300 ljudi, što se u postocima očitava kao pad od 1,9 postotnih bodova.

Dodajmo tome da im se izvoz dobara i usluga povećao za 2 posto čime se događa ekspanzija na domaćem tržištu i raste potrošačka moć.

S obzirom na posljednje trendove u Hrvatskoj, rast BDP-a od 2,7 posto u prvom kvartalu i pad nezaposlenosti u srpnju za 16,9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, možda i nas čeka neki rast. Ako ikada dobijemo vladu, dakako.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se