Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o strateškim investicijama

Brže strateške investicije: Ulagači će realizaciju čekati pet mjeseci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije godine za pokretanje investicije - toliko su potencijalni ulagači dosad čekali na pokretanje posla u Hrvatskoj. Birokracija je mnoge otjerala u neke druge zemlje gdje se posao može brže pokrenuti. Zakon o strateškim investicijama trebao bi potencijalnim ulagačima omogućiti da ni u Hrvatskoj ne čekaju dulje od pet mjeseci.

Velike investicije uskoro ne bi trebale biti na čekanju. Kroz nekoliko mjeseci na snagu bi trebao stupiti Zakon o strateškim investicijama. 'To je jedan detalj koji će ubrzati jedan određen broj investicija i koji će naučiti državnu administraciju kako treba sutra i na manjim i na projektima koji danas neće ući na listu strateških', kazao je ministar gospodastva Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO Ministar Vrdoljak otkrio detalje za ubrzanje velikih investicija!

Za primjer ministar Vrdoljak je naveo turistički resort, investiciju vrijednu dvjesto milijuna eura koja bi zaposlila 300 stalnih radnika i 50 sezonaca. Prije bi investitor na realizaciju čekao od osam do dvadeset i sedam mjeseci, no nakon ovog Zakona, tvrdi ministar, čekat će najviše pet mjeseci. 'Na one primjedbe da mi preskačemo volju i interes lokalne uprave - to jednostavno nije moguće. Niti jedan projekt ne može doći na listu strateških, niti biti kandidiran na ovoj Vladi ako nije sukladan prostorno planskoj dokumentaciji', kazao je Vrdoljak.

>>
Vlada: Želimo bržu administraciju u realizaciji investicija

Osim toga, uvjet je i da investicija mora biti veća od 150 milijuna kuna. Oporba nije zadovoljna. 'Ništa tu nema spektakularno. S obzirom da nisu prihvatili neke naše primjedbe i s obzirom da nije jasno definirano na koji će se način odnositi s državnom imovinom vidjet ćemo u raspravi kako će se postaviti, o tome će ovisiti naša odluka da li ćemo podržati ili ovaj zakon', kazao je saborski zastupnik Ivan Šuker.

U velike projekte spada i Trg pravde u Zagrebu vrijedan 1,6 milijardi kuna koji će biti građen kroz javno privatno partnerstvo. Tamo će biti smješteni svi sudovi sa 2.500 službenika i sudaca. Vlada je odobrila, a radovi bi trebali početi u proljeće 2015. Već i prije toga očekuje se prve rezultate Zakona o investicijama. 'Neka nova radna mjesta će sigurno doći, u kojem volumenu? Ja se iskreno nadam u što većem', kazao je Vrdoljak.

No, i sam ministar poručuje da ovaj zakon nije čarobni štapić koji će sam po sebi pokrenuti naše gospodarstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene