119875
119875
119875
119875
119875

Branje jagoda u Njemačkoj: Hrvati trbuhom za kruhom

  • , 29.03.2010., 20:35
  • Autor:
  • komentara

Na trećem mjestu neslavne liste nezaposlenih u Hrvatskoj smjestila se Osječko - baranjska županija. No, hit sezonskih poslova branje je jagoda i šparoga u Njemačkoj za četiri eura na sat.

 
 
 
 
Trbuhom za kruhom u Njemačku
Trbuhom za kruhom u Njemačku

Fizičke poslove na njemačkim poljima ovog će proljeća raditi više od 600 Hrvata. Svoje narcise Zorica Horvat će uskoro zamijeniti njemačkim šparogama. I to već 17-tu godinu. 'Dvoje djece imam, ni na jednoj pričesti ni krizmi, ni na čemu nisam bila,' rekla je ova beračica šparoga. Listajući albume prisjeća se svojeg prvog putovanja u polja šparoga. Bogu zahvaljuje na dobrom gazdi i prosječnoj zaradi od 3 tisuće eura. Ali kad se radi, nema stajanja.

'Radimo nekad 4 sata, a nekad i 15 sati, to nam jako teško padne. Odemo ostavimo obitelj, i to nam teško padne, ali radimo da bi što više priskrbili,' rekla je gđa. Horvat. U Njemačkim će jagodama i šparogama ove sezone kruh zaraditi više od 600 Slavonaca. Ali oni stariji. Unatoč zaradi, mladi su štandove sa sezonskim poslovima u Njemačkoj, zaobilazili.

Hrvatskih radnika nikad dosta. 'Moram naglasiti da su Hrvati izuzetno cijenjeni radinici i da je konstantan rast za našim radnicima vani,' rekao je Anto Barukčić iz HZZ-a Osijek. Sljedećega tjedna, trbuhom za kruhom će i Zorica. 'Što se mora, nije ni naporno ni teško,' dodala je gđa. Horvat. Za tri mjeseca kad se vrati, ponovno će joj mirisati njezini narcisi.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se