Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša predviđanja

Bloomberg: 'Čavao u lijesu Hrvatske je proračun za 2013.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska sve manje izgleda kao ozbiljna i fiskalno odgovorna država i sve više kao još jedan kronični utopljenik s juga Europe, o čemu u članku o sniženom hrvatskom rejtingu piše i Bloomberg.

'Odmah se mora donijeti plan za rebalans proračuna i brzo razjasniti politički stav. U protivnom se pad rejtinga i kod druge dvije agencije za kreditni rejting u iduća dva mjeseca, ne može isključiti', istaknuo je za Bloomberg Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

>> Banke imaju dovoljno rezervi, spremne i na produljenje krize

>> 'Nakon pada kreditnog rejtinga doći će do rebalansa proračuna'

Premijer Milanović već je istaknuo kako Hrvatska vlada neće dirati plaće u javnom sektoru i mirovine, ili tražiti pomoć MMF-a, jer smatra da se Hrvatska može sama izvući. Ministar Linić najavio je odustajanje od prodaje obveznica u inozemstvu te moguću suradnju s MMF-om.

S treće strane, guverner HNB-a Boris Vujčić ističe kako bi Hrvatska i dalje trebala posuđivati domaći i strani novac te pronaći snagu za provođenje reformi. Isto tako, Vujčić je odbio pustiti rezerve u stranoj valuti kako bi pomogao u zaduživanju Vlade.

'Hrvatska je primila puno dobre volje, dok su istodobno sa svih strana stizale pohvale novoj koalicijskoj Vladi. Čavao u lijesu bio je proračun za 2013. godinu, kojim je Vlada napustila sljedbu zakona o fiskalnoj odgovornosti', istaknuo je Abbas Ameli-Renani, strateg za nova tržišta Kraljevske banke Škotske u Londonu.

Bez promjene u smjeru, Hrvatska će u EU ući 'ne kao ozbiljna zemlja sposobna voditi vlastitu ekonomiju i financije, već kao tipičan slučaj dna s juga Europe', naglasio je Velimir Šonje, ekonomski stručnjak sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene