Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Velesajmu

Bernardić i Maras predstavili projekt Znanstveno-tehnološkog centra 'Nikola Tesla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvoz, zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi, stavljanje u funkciju gradske imovine samo su neki od ciljeva Znanstveno-tehnološkog centra 'Nikola Tesla' koji se uskoro otvara na zagrebačkom velesajmu.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić predstavio je danas projekt Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" na prostoru Zagrebačkog velesajma gdje bi svoje mjesto mogle pronaći tvrtke koje se bave visokom tehnologijom, a podršku projektu dao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

"Cilj nam je staviti u funkciju imovinu grada te potaknuti izvoz i zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi koji će pomoći visokotehnološkom razvoju Zagreba i Hrvatske", kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.

Pročitajte i ovo Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu" Slika nije dostupna zbog odgode glasanja Oporba bjesni i proziva Bandića: "Ucjenjuje Vladu, zastupnici su žrtve njegovih žetončića"; Bandić - bez komentara

>> Pokrenut Nacionalni forum, inkubator ideja hrvatskih znanstvenika!

Projekt Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" odvijao bi se u nekoliko faza i to kroz poduzetnički inkubator, tehnološki park, razvojnu i jamstvenu agenciju. Tako bi, dodao je Bernardić, mladi poduzetnici najprije dobili prostor za rad, plaćene troškove energenata i telekomunikacija, a potom i mogućnost da razviju svoj proizvod te povoljnije kredite. Nositelj projekta je Razvojna agencija Zagreb, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a financiranje se predviđa putem IPA 3 strukturnih fondova, kroz zajednička ulaganja s privatnim partnerima te iz sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta.

Ministar Gordan Maras izvijestio je da je Vlada, nakon pojednostavljivanja postupka osnivanja tvrtki, odlučila razvijati infrastrukturu kroz poduzetničke inkubatore. Tako bi se, naveo je, sljedeće godine u poduzetničkim inkubatorima mogao stvoriti prostor za 500 malih i srednjih tvrtki od čega bi u Zagrebu moglo biti njih stotinjak. Ustvrdio je da već sada postoji živost među malim i srednjim poduzetnicima što se vidi po povećanom broju izdanih jamstava pa se zato u 2013. planira za tu svrhu 40 milijuna kuna što je dvostruko više nego ove godine.

Maras je napomenuo da im je važno partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave te izrazio uvjerenje će Grad Zagreb tu biti prvi dobar primjer.

Bernardić je pak dodao da u projektu očekuje podršku Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga kako bi u idućim mjesecima definirali prostor na Zagrebačkom velesajmu, a koristit će se i iskustvima poduzetničkih inkubatora iz Kine, SAD-a, Rusije, Finske. "Želimo Zagreb učiniti centrom pametne industrije i novih tehnologija, a Znanstveno-tehnološki centar 'Nikola Tesla' trebao bi im poslužiti kao mjesto gdje mogu realizirati svoje ideje", zaključio je Bernardić.

Podršku projektu dali su i Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro za razvoj proizvodnje elektroničkih visokotehnoloških uređaja za željeznice, koja danas izvozi u 35 zemalja svijeta, a izrasla je iz tehnološkog parka, te predsjednica Udruge Nikola Tesla Dragica Mihajlović koja je izrazila želju da se u Centru koji nosi Teslino ime istražuju i dosad nepoznati Teslini izumi, podsjećajući da je bežični prijenos električne energije samo jedno od neistraženih područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene