Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica Dalić poručila

Banski dvori uz HNB: Kuna neće pasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vlade stižu dobre vijesti za sve građane koji imaju kredite u eurima, Banski dvori čvrsto podupiru politiku guvernera HNB-a i neće dopustiti pad kune.

Upravo su slabljenje kune zatražili, na velikom monetarnom skupu Hrvatske gospodarske komore, izvoznici kojima bi to olakšalo poslovanje. Čvrsta kuna za stabilne cijene ili slabija za jačanje izvoza i gospodarstva? Pitanje koje je obilježilo veliki monetarni skup za ministricu financija Martinu Dalić nije sporno. Kaže da su ciljevi Vlade i guvernera Rohatinskog isti.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Slika nije dostupna I dalje u reseciji MMF: Hrvatsko gospodarstvo očekuje još jedan PAD! Blagi oporavak tek od 2015.

'Ostvarivanje stabilnosti cijena i ne dovodeći u pitanje ostvarivanje tog cilja HNB će podupirati gospodarsku politiku RH', istaknula je Dalić. Dakle kuna neće pasti. No izvoznici kažu da bi mogla bar malo oslabjeti jer bi njima to znatno povećalo prihode. 'Promjena tečaja za 5 posto Ad Plastiku donosi milijun i po eura bolji rezultat. Možete zamisliti koliko bi mi mogli novih proizvoda novih investicija napraviti da smo imali za toliko bolji rezultat', rekao je Josip Boban, predsjednik Uprave Ad Plastika.

Ako neće mijenjati tečaj zbog opasnosti dizanja cijena, poduzetnici od države traže da bar im smanji davanja na plaće radnicima koja su najviša u regiji pa zato gube bitku sa konkurencijom kojoj je taj trošak puno manji.

'Cijena našeg rada je previsoka. Turska je zemlja koja ima ogromnu ekspanziju samim tim što imaju jeftinu radnu snagu. Njihova opterećenja na plaće na rad su daleko manja', smatra Boris Vukušić, direktor Bimex Proma. Stručnjaci upozoravaju da je upravo na previsoke bruto plaće odnosno davanja državi i mislio MMF kada nam je savjetovao brže provođenje strukturnih reformi zbog dizanja konkurentnosti biznisa.

'Sad po prvi put monetarni fond, koji je bio garancija za sve naše bedastoće, ne kaže da smo pametni, nego kaže ne radite dobro. E, sad to je jedno otrežnjenje s kojim se tek trebamo pozabaviti', ističe Nadan Vidošević, šef HGK-a. Ministrica Dalić još jednom se osvrnula na kritike MMF-a rekavši da Hrvatska nije ni Kina ni SAD te da ovdje ne vrijede ista ekonomska pravila kao tamo, uz opasku da tim riječima ne dovodi u pitanje znanje spomenute institucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene