Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korporativna propast

Bankrotirao GM, na ulici ostaju deseci tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I General Motors podnio je zahtjev za bankrotom. Ovaj je postupak bio očekivan nakon što je Obamina administracija to ovih dana i najavljivala. Treća najveća korporativna propast u američkoj povijesti na ulici će ostaviti desetke tisuća ljudi.

Na temelju vrijednosti GM-a koje su krajem ožujka procijenjene na 82 milijarde dolara, bankrot General Motorsa prema financijskoj vrijednosti nalazi se odmah iza dva američka diva - Lehman Brothersa i WorldComa, piše Reuters. Od vlade će dobiti financijsku pomoć od 50 milijardi, ali njoj će pripasti 60 posto udio dionica u reorganiziranoj kompaniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled 2010. godine VIDEO: Pregled automobilističke 2010. – 1. dio Slika nije dostupna Slab, ali stabilan oporavak Detroitska 'Velika trojka' objavila solidan rast prodaje auta

>> GM danas objavljuje zaštićeni stečaj

Američka će vlada financirati novu kompaniju koja je stvorena kako bi otkupila najbolju imovinu GM-a pod nadzorom plana za koji se dužnosnici nadaju da će biti dovršen do kraja kolovoza. Proces bankrota GM-a, za koji se predviđa da će biti jedan od najsloženijih, vodit će sudac Robert Gerber.

Očekuje se da će sud odobriti prodaju većine imovine Chryslera talijanskom Fiatu. Procjenjuje se da je tim potezom spašeno oko 100 tisuća radnih mjesta. No, jedna od najvećih korporativnih propasti u američkoj povijesti na ulici će ipak ostaviti desetke tisuća ljudi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene