Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladin rebalans

Banke uvjeravaju: Porez na nas osjetit će i građani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem kolovoza trebala bi se održati izvanredna sjednica Sabora na kojoj će biti donesen novi rebalans proračuna.

Iako u Vladi uvjeravaju kako iduće godine neće biti novih poreza, na stolu u Banskim dvorima ipak stoji opcija uvođenja novih trošarina - na cigarete i naftne derivate. Razmišlja se i o porezu na banke. Pitanje je hoće li sav teret opet pasti na leđa građana? Porez na banke mogao biti novi izvor punjenja državne blagajne. I dok jedni smatraju kako je to odlična ideja jer banke ionako jedino plaćaju porez na dobit, drugi tvrde kako će uvođenje ovog poreza najviše osjetiti građani.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Rebalans Evo što je sve Vlada poslala u Sabor!

>> Vlada uvodi dodatni porez na banke?

'Moramo znati da će to vrlo vjerovano usporiti aktualni trend pada kamatnih stopa na kredite vrlo vjerovano će dovesti i do manje potrebe za izvorima financiranja banaka što znači manje kamatne stope na štednju građana u bankama ali isto tako i banke će biti prisiljene primjenjivati nešto stroži pristup prilikom kreditiranja', smatra Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar splitske banke SG. Protiv poreza je i guverner Rohatinski ali i oporba.

Treba smanjiti rashode

'Opasnost da porastu rate kredita svih onih koji imaju kredite bilo da se radi o stanovništvu bilo da se radi o poduzećima. Ovaj porezni teret u konačnici bi opet završio ili na plećima stanovništva ili na plećima poduzeća', ističe Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a. Ono što Vlada treba a nikako da napravi je, tvrdi HNS-ov ekonomski strateg - smanjiti rashode. 'I to minimalno za 8 milijardi kuna poslije toga odmah treba pristupiti izradi projekcije proračuna za iduću godinu vođeni sa kapacitetom hrvatskog gospodarstva koji je 90 milijardi kuna', kaže Dragano Kovačević, ekonomski strateg HNS-a.

Ono što će Vlada napraviti je minimalno smanjiti plaće u javnim službama. Moguće je i uvođenje novih trošarina na cigarete i naftne derivate. 'Moramo znati da će to za posljedicu vrlo vjerovano imati i brži rast potrošačkih cijena naravno da ako znamo da iduće godine ide i poskupljenje komunalnih usluga onda bi to mogao biti još jedan dodatan udarac na standard građana', zaključuje Šantić. Umjesto svega ovog SDP poručuje Vladi: smanjite porez na cijenu rada a dodajte na kapitalnu dobit.

'Mi zaista moramo pravednije rasporediti teret posebno pomaknuti ga sa rada prema kapitalu dakle prema imućnijim dijelovima ovog društva koji također moraju na određeni način snositi teret krize', zaključuje Grčić. Vlada o svemu šuti, kažu, pripremaju rebalans. Izvanredna sjednica trebala bi biti 25. kolovoza. Tko će izvući deblji kraj otkrit će se uskoro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene