Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam pred sezonu

Bajs: Premijerka je rekla što misli, ali stručnjaci će odlučiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Damir Bajs bio je gost večerašnjeg Dnevnika Nove TV gdje je govorio o očekivanjima za iduću sezonu.

Važna stavka u proračunu i ove će godine biti zarada od turizma. Taj je resor prošle godine pokrpao rupe i resorni je ministar opravdao sva očekivanja.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Hrvatska je bila među rijetkim zemljama u kojima globalna gospodarska kriza nije bacila na koljena turizam. Danas je na Plitvicama održano Povjerenstvo za turizam, a prije nekoliko dana ministar Damir Bajs je priznao da su brojke za Uskrs podbacile. Ipak je optimist kada je u pitanju ovogodišnja sezona koja samo što nije počela. 

'Vidjeli ste da smo prošle godine imali jedan katastrofičan scenarij koji se ipak nije ostvario. Brojke iz 2009. se ne prenose u 2010. godinu, a brojke koje imamo do sada su zapravo dobre brojke. Siječanj i veljača su bili nešto lošiji, ožujak je bio nešto bolji, a Uskrs je bio dobar. Uskrs je ove godine ipak bio dobar kad se uzme u obzir da brojni hoteli i kampovi nisu bili otvoreni', rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV ministar Damir Bajs.

'Optimista sam, ali samo pod uvjetom. Imamo dobre najave za srpanj i kolovoz, te za posezonu, osim toga mislim da će sve biti dobro ako svi dobro obavimo posao. Hrvatska je konkurentna, važno je znati da čak 90 posto naših gostiju dolazi iz inozemstva i po tome smo jedinstveni. Mi smo već prošle godine krenuli s pripremama za 2010., napravili smo dogovore s privatnim sektorom i važno je da nastavimo držati taj tempo', kaže ministar turizma.

Na pitanje hoće li dio iz spota koji je zasmetao premijerku biti izbačen ministar Bajs je rekao da ne zna hoće li biti izbačen. 'Premijerka je rekla svoje mišljenje i naglasila je da nije obvezujuće, a o tome će odlučiti medijski magovi koji su radili spot će to odlučiti. Premijerka je rekla da je njoj to seksistički, ali turizam sačinjava puno stvari, no o tome će ipak odlučiti stručnjaci, taj je kadar možda bio i korak više od očekivanog', objasnio je ministar.

Odlazak Angeline Jolie i Brad Pitta u Crnu Goru umjesto kako je najavljeno u Dubrovnik, ministar ne smatra velikom štetom za Hrvatsku, iako se slaže da je svaki slavni gost značajan za promidžbu.

'Hrvatska se treba držati svojih prioriteta. U Hrvatskoj su poznata lica česti gosti, a mi se uvijek moramo držati onoga da je gost uvijek u pravu. Ako gost želi mir i anonimnost to mu mi moramo dati', kaže Bajs.

Što se tiče ponude izvan hotela, te zatvorenih trgovina praznikom i nedjeljama u turističkim središtima ministar ističe kako se slaže da se neke od tih situacija moraju riješiti i promijeniti.

'Moramo se potruditi da i u izvanpansionu pružimo više, jer nije dovoljno da gosti potroše svoj novac samo u hotelima. No dio toga je i na lokalnim vlastima, a ako trebaju pomoć, mi smo kao resorno ministarstvo tu da im pomognemo', kaže Bajs.

Mislite li da je stražnjica u spotu turističke zajednice neprimjerena?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene