Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika priznanja

Apple ponio titulu najvrednijeg svjetskog brenda, SAP i Deutche Telekom najjači europski brendovi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAP i DEUTSCHE TELEKOM najjači su europski brendovi u 10. godišnjem BrandZTM poretku Top 100 najvrednijih svjetskih brendova koji objavljuju WPP i Millward Brown. Apple je smijenio Google i ponovno zauzeo naslov ‘najvrednijeg svjetskog brenda’ a vodeće pozicije u europskom Top 10 poretku zauzimaju telekomi i tehnološke tvrtke.

Vrijednost brendova je rasla snažno bez obzira na komplicirano desetljeće. Ovo je ključni trenutak za izgrađivanje brenda. Sada smo na početku nove paradigme, novog normalnog; potrošači se mijenjaju. Zadnjih 10 godina vrednovanja brendova pokazuje da investiranje u kreiranje snažnih brendova osigurava nadmoćni povrat dioničarima', rekao je David Roth iz WPP-a.

Uspjeh iPhone 6 glavni je pokretač rasta vrijednosti Apple-a koja trenutno iznosi 247 milijardi USD-a. Na drugom mjestu nalazi se Google (173,3 mlrd USD-a), a slijedi ga Microsoft (115,5 mlrd USD-a). Doreen Wang, voditeljica BrandZ-a u Millward Brown-u, ističe: “Apple i dalje ‘posjeduje’ svoju kategoriju; pomoću inovacija i diferencijacije generira pravu dobit za potrošače. Apple zadovoljava i racionalne i emocionalne potrebe te čini život ugodnijim na zabavan i relevantan način. Jasno je što predstavlja i nikada ne prestaje osvježavati svoju poruku kako bi održao razliku koja ga čini toliko poželjnim.


Zanimljivo je kako broj kineskih brendova nastavlja rasti i trenutno ih je 14 u poretku Top 100, dok se 2006. godine na istoj ljestvici nalazio samo jedan kineski brend. Napredak kineskih brendova doveo je potiskivanja europskih s ljestvice pa se ove godine među najboljih sto nalaze 24 europska brenda, dok ih je prije 10 godina bilo sveukupno 35.

SAP ( njemačka multinacionalna softverska tvrtka) je zadržao broj 1 u kontinentalnoj Europi s vrijednošću od 38.2 milijardi USD zahvaljujući snažnim investicijama i prihodima iz pružanja usluga u ‘oblaku’ dok je Deutsche Telekom zadržao drugu poziciju. Europski brendovi snažno dominiraju u sektoru luksuzne robe na globalnoj razini pa tako 8 od TOP 10 luksuznih brendova dolazi iz Europe. Francuski brand Louis Vuittone najviše je pozicioniran europski brand i zauzima teće mjesto na ljestvici. Slijedi ga Chanel, a ‘opasnost i prijetnju’ europskoj dominaciji u ovom sektoru predstavljaju dva nova brenda u poretku, Michael Kors i Tiffany, koji dolaze s drugih kontinenata.

Peter Walshe, direktor globalnog BrandZ poretka u Millward Brown-u kaže: “I Chanel i Louis Vuitton, dva europska luksuzna brenda čija je vrijednost rasla ove godine, majstori su u izvođenju stvari na drugačiji način. Chanelov ikonski, samosvjestan i manje ozbiljan marketing, poduprijet modelima kao što su Cara Delevingne i Diane Kruger, pruža drugačiji pogled na ženstvenost. Louis Vuitton je uspješno revitalizirao svoj brend povratkom originalnom LV monogramu koji je osvježen dok su ostali brendovi ostali dosljedni klasičnom uzorku za luksuznije brendove i odjeću kako bi opravdali vodeću poziciju.

Od ostalih europskih kontinentalnih brendova koji su bili uspješni ističe se diskontni trgovački lanac ALDI koji je demonstrirao snagu svoje povoljne ponude u teškim ekonomskim vremenima i povećao vrijednost brenda za 22% na 11 mlrd USD.

Ukupna vrijednost Top 100 globalnih brendova iznosi 3.3 bilijuna USD što je povećanje od 14% u odnosu na 2014. i 126% u odnosu na 2006. kada je poredak prvi puta objavljen. Vrijednost Top 10 kontinentalnih europskih brendova je, s druge strane, porasla samo za 1.6% na 250.7 mlrd. u prošloj godini.

Iz ovogodišnje ljestvice primjetno je kako je tehnologija najbrže rastuća kategorija. Tehnološki brendovi u top 100 vrijede više od 1 bilijuna USD što je skoro trećina vrijednosti svih brendova u poretku. Facebook je brend s najbržim rastom jer je u odnosu na prošlu godinu ostvario povećanje od 99 %, a za to je zaslužna uspješna stategija preuzimanja i integriranja drugih mreža kao što su Instagram i WhatsApp te razumijevanje procesa naplate usluga i širenjem pounda i prodaje povezivanjem platformi.

E-prodaja također povećava vrijednost brendova maloprodaje. Primjerice najvredniji brendovi maloprodaje, Alibaba (kineska vodeća internetska trgovačka kuća) i Amazon koji uopće nemaju dućane u fizičkom smislu vrijede više nego Walmart koji ima 11.000 dućana širom svijeta.

BrandZ poredak Top 100 najvrednijih svjetskih brendova koji provodi Millward Brown, agencija za istraživanje tržišta i konzalting koja je dio WPP grupe, obilježava desetu godinu postojanja. To je jedino istraživanje koje kombinira mjerila snage brendova koji se temelje na anketiranju više od tri milijuna potrošača u vezi tisuća globalnih potrošačkih i ‘business-to-business’ brendova sa strogom analizom financijskog poslovanja svake pojedine tvrtke (pomoću podataka s Bloomberga I Kantar Retaila) kako bi odvojili ulogu koju brend ima u poslovanju i vrijednosti tvrtke.

Način na koji potrošači percipiraju brend ključan je za određivanje vrijednosti brenda jer su brendovi kombinacija poslovanja, proizvoda, pozicioniranja i vodstva. Rangiranje uzima u obzir regionalne različitosti jer se, čak i za potpuno globalne brendove, mjerila doprinosa vrijednosti brenda mogu značajno razlikovati po zemljama. Millward Brown je vodeća globalna agencija za istraživanje tržišta, specijalizirana za marketinšku učinkovitost, strateške komunikacije, medijska istraživanja i istraživanja snage brenda. Millward Brown pomaže klijentima izgraditi bolje i snažnije brendove iscrpnim istraživačkim metodama pomoću kvantitativnih i kvalitativnih rješenja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene