Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ne izlazi iz recesije

2011.: Nezaposlenost i slab gospodarski rast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo životariti će u 2011. godini, ujedno i izbornoj godini. Ta ne baš dobra vijest može se iščitati iz posljednjeg izvješća Ekonomskog instituta.

Ekonomski institut već korigira gospodarski rast od 1,6% koji je najavila Vlada. Biti će to jedan od najsporijih oporavaka u Europi. Hrvatska je bila u velikoj recesiji, 2009. je jako potonula i oporavljati će se puno duže nego neke druge zemlje. U 2009. smo imali minus od 5,6% bruto društvene proizvodnje, a prošlu s minusom od 1,5%. Vlada je najavila kako očekuje rast od 1,6%, a izvješće Ekonomskog instituta taj rast zaustavlja na 1,5%.

Pročitajte i ovo Ante Šušnjar Novi čovjek u Vladi Šušnjar: "Vidio sam da me zovu veseli ministar" Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane?

Ono što je najgore je to da je ovaj rast od 1,5% u stvari gotovo zanemariv. BDP bi trebao narasti za 7,1% da bi mogli reći kako smo izašli iz recesije i da možemo vraćati sve kredite.

Zemlje Europske Unije su se s druge strane bitno oporavile. Planirani rast BDP-a u 2011. u EU iznosi 3,8%, a Unija već pet kvartala ima pozitivan trend.

Nezaposlenost je prava sociološka i politička bomba u izbornoj godini. Rast broja nezaposlenih je veliki. 2008. smo završili s 236.741 nezaposlenim da bi sljedeće godine taj broj narastao na 263.173. Krajem prošle godine evidentirano je 319.847 nezaposlenih, a stručnjaci smatraju kako će do kraja prvog kvartala ove godine taj broj narasti na 350 tisuća. Takva brojka je zadnji put bila u ožujku 2003. i to je najveći problem za Banske dvore.

Najveći problemi za Vladu su inflacija, visoka zaduženost i pad kreditnog rejtinga. Inflacija će biti veća nego lani, uglavnom uvjetovana porastom cijena energenata. Kredite će se sve teže vraćati, a ponajviše zbog lošeg kreditnog rejtinga. Hrvatska je sada na korak do 'smeće kredita', kakve ih nazivaju bankari i ministrica financija imati će velike probleme kako bi osigurala nove kredite za Hrvatsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene