Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mediteranska kuhinja

Pizzom protiv raka i srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pizza je također okosnica mediteranske prehrane ma što neki mislili o tome!

Je li onda pizza zdrava?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Guinessova odlikašica Ispečena najduža pizza na svijetu Slika nije dostupna Otkrivena tajna dobre pizze Tajna dobre pizze je u brašnu i siru

Na sreću, odgovor na ovo pitanje je DA! Na određeni način pizza je zdrava, a to je moguće zbog velike količine rajčice koju sadrži - stoga se ona može ubrojiti u zdrave namirnice.

Naime, rajčica u sebi sadrži pigment likopen koji djeluje kao antioksidans, štiti od srčanog udara i blagonaklono djeluje na zdravlje prostate. Likopen se oslobađa tek prilikom kuhanja rajčice, pa ga u pizzi možemo naći u zadovoljavajućoj količini, dok svježa rajčica ne oslobađa ovaj dragocjeni pigment.

Likopen, tvar koja rajčici daje divnu crvenu boju pokazao se djelotvornim i u borbi proiv raka. Nedavno provedena istraživanja upućuju na to da je likopen vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa. Pa su tako talijanski istraživači otkrili da su muškarci i žene koji su imali šest do sedam obroka s rajčicom tjedno, bili izloženi manjem riziku od raka želuca, debelog crijeva i stražnjeg crijeva nego oni koji su tjedno imali samo dva takva obroka.

Premda su zdravi Talijani u tom ispitivanju jeli svoje rajčice sirove, postoji čvrsti dokaz da je likopen u nekuhanim rajčicama manje prihvatljiv (bioraspoloživ) za tjelesne stanice nego onaj koji dolazi na pizzu!

Slično je istraživanje provedeno i na 48.000 muških zdravstvenih radnika na harvardskom sveučilištu. Također je utvrđena značajno manja učestalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice najmanje dvaput na tjedan. Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su od 21 do 34 posto veću vjerojatnost da će oboljeti.

Prehrana bogata rajčicom pokazala se korisnom i za žene. U studiji objavljenoj 2002. godine utvrđeno je da su žene koje su u tkivu dojki imale veće koncentracije likopena i drugih karotenoida imale manju vjerojatnost oboljevanja od raka dojke nego druge žene

Kao neizostavan sastojak nekih pizza je i maslinovo ulje - njegova ljekovitost se krije u tome što je njegov glavni sastojak oleinska kiselina. Riječ je o monozasićenoj masnoj kiselini koja vrlo otporna na proces oksidacije, to znači da će se maslinovo ulje puno sporije zasititi štetnim tvarima koje nastaju oksidacijom što je od iznimne važnosti za ljusko zdravlje. Rezultat redovitog konzumiranja maslinovog ulja dovodi do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Uz dobru pizzu bogatu rajčicom i maslinovim uljem ide i dobra kapljica? U mediteranskoj kuhinji je uz hranu poznato konzumiranje crnog vina. Preporučljiva količina od 1-2 čaše dnevno povoljno djeluje na zdravlje, budući da sadržava polifenole koji djeluju kao jedni od najsnažnijih antioksidansa te usporavaju zgrušavanje krvi, a tako se i smanjuje opasnost od srčanog udara.

U svemu ovome važno je znati odabrati pravu - zdravu pizzu! Razlog je vrlo jednostavan! Pizze sa mnogo masnog sira, kobasicama, feferonime i svim onim ('finim masnim') dodatcima koji bogate vašu savršenu pizzu poništavaju njezinu ljekovitost - zato jer umanjuju učinak likopena!
Kakvu će te sljedeću pizzu odabrati? Izbor je samo na Vama!!!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene