Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pizza (je) zakon!

Pizza se po zakonu smije mijesiti isključivo rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno se većina nas barem nebrojeno puta zatekla u raspravama koja je pizza u gradu najukusnija, koji sastojci su najbolji za uspješno tijesto, koja debljina tijesta je najbolja, a nadjev najefektniji.

Razlog je jednostavan – svi volimo pizzu, neki toliko, da bi je mogli jesti svaki dan. Varijanti i načina spravljanja pizza je toliko, da uvijek imamo razloga braniti i hvaliti onu koja nam se najviše sviđa. Između ostaloga, internetski forumi vjeran su dokaz tome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slobodno uživajte u integralnoj pizzi Uz salatu ili jogurt pizza može biti lagan obrok Slika nije dostupna Mala povijest pizze Prve su pizze u 6. st. prije Krista pekli perzijski vojnici

Danas svaka pizzerija ima svoj način spravljanja pizze, tako da u slučaju pizze nipošto ne možemo reći – probao si jednu, probao si ih sve. Budući da se Talijani smatraju izumiteljima pizze, nedavno su uveli - ni manje ni više - Zakon o pizzi!

Naime, talijansko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je propis koji utvrđuje što se može smatrati originalnom pizzom, kako bi uvelo reda u hiperprodukciju te vrste brze hrane. Prema tome zakonu, restorani koji planiraju zadovoljiti stroge propise moraju zatražiti oznaku koja će označavati da je njihov proizvod garantirano tradicionalni specijalitet. No, prema dosadašnjim rezultatima, ovakav status zatražilo je samo 200 od oko 23 tisuće talijanskih pizzerija koje tjedno prave oko nevjerojatnih 56 milijuna pizza.

'Pizza zakon' nije propisao samo vrste dozvoljenih pizza, već i vrste brašna, soli i kvasca, zatim to da se pizza mora mijesiti isključivo rukama, te se peći u kamenoj peći na temperaturi od 485 stupnjeva, kako bi bila mekana i elastična. Zakon je donesen na inicjativu talijanskog udruženja pizza majstora, s ciljem da se zaštiti jedna od najstarijih i najvažnijih gastronomskih tradicija. Kako kažu u udruzi, ne žele zabraniti drugima da prave pizze, već samo žele da ih prave onako kako treba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene