Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ljekovita svojstva

Kratka priča o bademu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad mendula procvita neće biti smokava već badema iliti bajama!

Badem uspijeva i u našim primorskim krajevima. Koristi se zreli plod koji se ubire u rujnu i listopadu, a mnoge vrste bademe razlikujemo po obliku, tvrdoći ljuske i okusu same jezgre - slatkom ili gorkom.

Pročitajte i ovo Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo

Dok se slatki plodovi koriste u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti. Bademovo stablo je srodno breskvi, šljivi i marelici, a sjemenka marelice je toliko slična bademu da lako može doći i do zamjene (ako želite možete kušati i sjemenke iz koštice marelice, samo ju ostavite par dana da se posuši).

Zbog visokog sadržaja kalija badem je najlužnatiji orašasti plod koji pomaže u neutralizaciji želučane kiseline. Također ga je dobro jesti i u vrijeme velikih vrućina jer je prirodan izvor lako probavljivih masnoća.

U bademu je veoma uravnotežen sastav i omjer hranjivih tvari, tako da je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod.
Bademi su najbolji izvor vitamina E što je vrlo važno za one koji se bave sportom, jer upravo taj vitamin djeluje preventivno na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga, ali i ne manje važno, badem je prava mala energetska bomba.
Na tržištu ga se može pronaći u ljusci, već oljuštenog, blanširanog ili narezanog na listiće, a Kalifornija je najveći izvoznik badema.

Kod nas se prema pravilniku o kvaliteti voća analizira kvaliteta badema kao i zdravstvena ispravnost. Zbog pogrešnog sušenja ili skladištenja može doći do užeglosti ploda koji postaje neukusan. Prema dobivenim informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hrvati kupuju kvalitetan badem.

U Dalmaciji je upravo stablo badema prvi vjesnik proljeća, a hoće li plod biti slatkog ili gorkog okusa prepoznat ćete po cvijetu. Onaj ružičasti je cvijet pitomog slatkog badema, a bijeli cvijet je znak da će biti gorčeg okusa.

Ljekovito djelovanje

Već spomenuti vitamin E djeluje kao dobar antioksidans. U bademu nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, naročito niacin, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima. Fitotvari koje se nalaze u bademu pružaju snažnu zaštitu od bolesti srca, srčanog udara i drugih kroničnih bolesti. Neke studije pokazuju da je bademovo ulje djelotvorno sredstvo za snižavanje kolesterola, čak i jače od maslinovog ulja.

U gorkom se bademu nalazi vrlo toksična tvar - cijanovodična kiselina, prema istraživanjima i manje količine mogu biti vrlo toksične za razne organe i sustave ljudskog organizma. Zbog toga je količina cijanovodične kiseline ograničena za većinu skupina hrane na 1 mg/kg. Zabranjuje se svaki pokušaj da se koristi oralnim putem. Gorki badem može biti toliko otrovan da 50-70 sjemenki može uzrokovati smrt odrasle osobe, a samo 3 gorka badema dovoljna su za izazivanje otrovanja. Ekstrakt badema koji se dodaje u pripremi kolača, ako niste znali proizveden je upravo od gorkog badema.

U vanjskoj upotrebi, gorki badem pripremljen u obliku vrućih obloga i kupki, ublažuje bol, naročito migrenu, bolove bubrega i jetre, reumu i žgaravicu.

Od slatkog badema koriste se plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske potiču rad jetre i umiruju kašalj, a kora osim toga služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature i kao diuretik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene