Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona fonduea traje cijelu godinu

Fondue - hrana i druženje za stolom na švicarski način!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi pripremanje fonduea prakticiraju u zimskim mjesecima kada hrana i vatra zajedno na stolu jednostavno pozivaju na obiteljsko ili prijateljsko druženje. Ljubitelji fonduea pak tvrde- sezona fonduea traje cijelu godinu!

Vručine su vas pomalo usporile, za roštiljanje je prevruće, a ipak ne želite zbog toga zanemariti druženja s prijateljima uz fini zalogaj i čašicu osvježavajućeg pića- upravo je za to idealan fondue.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo o njima Svjetski sirevi Slika nije dostupna Jede se u hodu Pizza u kornetu

Fondue je namijenjen svima onima koji vole umake, pečenu i topljenu hranu. Mnogi nakon što jednom uživaju u atmosferi pripravljanja fonduea pod svaku cijenu taj doživljaj žele ponoviti i ponavljati, sve češće i češće i češće....

Fondue je Švicarska delicija koja će vas sigurno oduševiti. Onaj najjednostavniji Švicarci pripremaju s barem dvije vrste sira, koji se na laganoj temperaturi otapa u vinu i s obveznim kirschom-voćnom rakijom od višanja. Smatra se da je fondue nastao u izoliranim selima švicarskih Alpa, za vrijeme dugih i oštrih zima. Takav se, naravno poslužuje izravno iz posude, a komadići na kockice izrezanoga kruha nabadaju se na dugačke vilice i umaču u rastopljenu smjesu.

Fondue je jednostavan za pripremu i u većini recepata koriste se namirnice koje se mogu pronaći u gotovo svakom domaćinstvu. Danas na tržištu ima i raznih „lončića“ za fondue zemljanih, keramičkih, onih od inoxa, a moderni plamenici prava su bajka u odnosu na one od prije 20, 30 i više godina pogonjenih špiritom. Izvorni i najpoznatiji je fondue od sira, međutim mnogi pripremaju i slatke varijacije od topljene čokolade i voća. Također se standardom smatraju pečene na kockice ili trakice izrezani komadići mesa u kombinaciji s nekim od bezbrojnih umaka.

Na žalost rituali cjelovečernjih okupljanja zbog ubrzanog načina života sve više nestaju, zato bi upravo fondue mogao biti razlogom za ponovno vraćanje starim dobrim navikama druženja uz hranu.

I da, za prvi put morate shvatiti da je fondue ritual, više je poput kakve socijalne discipline uz koju se tek kao prateći sadržaj servira hrana, jer iz iskustva, mnogi se žale da se ovako nikada neće najesti, pa umaču kruh kao da im je zadnji put ili ubacuju i po nekoliko komadića mesa da kao eto ne moraju čekati. Kod fonduea se naprosto morate opustiti i polako uživati u trenutku. Uz čašu vina ili piva možete fonduirati do kasno u noć.

Sezonu otvorenih balkona i terasa započnite upravo pripremom jednostavnog fonduea od sira

Iako se u nekim trgovačkim centrima mogu kupiti već gotove mješavine za fondue, na našem tržištu ipak još nisu česte, zato evo jednostavnog načina pripreme fonduea od sira.
Posudu za fondue obavezno premažite unutarnjim polovicama češnjaka i s malo maslaca kako vam se sir ne bi zapekao i zalijepio za stijenke posude. Koristite barem dvije vrste sira, a Švicarci najradije koriste gruyere i ementaler. Kod nas gruyerea i nema baš svugdje za kupiti pa koristite neki drugi tvrđi i pikantniji sir. Možete koristiti gaudu, tilzit, edamer, kakav trapist ili parmezan, važno je da se sirevi na laganoj vatri dobro istope.

Nakon što ste posudu namazali češnjakom i maslacem ulijte 3 dl suhog bijelog vina i lagano zakuhajte. U zagrijano vino dodajte najprije tvrđe vrste sira, a kada se taj sir rastopio dodajte preostali sir i nastavite kuhati na laganoj vatri. Kada je smjesa gotovo rastopljena u nju dodajte još oko 1dl vina u koje ste umiješali malo škrobnog ili kukuruznog brašna, a zatim dodajte voćnu rakiju i prema želji malo začinite; posolite, popaprite, dodajte malo muškatnog oraščića. Sada samo još trebate uživati u svojem prvom fondueu.

Zanimljivost

Svjetski rekord u pripravljanju najvećeg fonduea postignut je u travnju prošle godine u švicarskom mjestu La Chaux-de-Fonds, sa 1.441 kilograma sira rastopljenog u jednoj jedinoj posudi promjera 1,40 metara te dubokoj 1,20 metara
Bio je to 100-postotni fondue iz švicarskog kantona Neuchatel, sastavljen od sira gruyerea i britchona, kazao je Louis Duc iz organizacijskog odbora. Uz sir, za njegovu pripremu bilo je potrebno 10 kilograma češnjaka, isto toliko ljutike, 100 litara vina, 10 litara rakije od trešnje i tri kilograma papra. Fondue je bio podijeljen u 1.200 posuda i razdijeljen po stolovima postavljenima na parkiralištu jednog trgovačkog centra uz tonu kruha. Iako je oko četiri tisuće ljudi svojim dugačkim vilicama umakalo kruh u rastopljenu smjesu, nisu je čitavu uspjeli pojesti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene