Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravlje na tanjuru

Češnjak + pizza = Marinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pizza s nadjevom od djevičanskog maslinovog ulja, sjeckanog češnjaka i 'zrnom' soli smatra se najstarijom inačicom ovoga jela.

Uz pizzu Margharitu koja se smatra prvom pravom pizzom, u arhivima društva za zaštitu prave pizze koje propagira iskonski čist pristup pizzi 'Associazione Verace pizza Napoletana' postoji još jedna originalna pizza! A njezino veličanstvo je pizza Marinara!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Guinessova odlikašica Ispečena najduža pizza na svijetu Slika nije dostupna Otkrivena tajna dobre pizze Tajna dobre pizze je u brašnu i siru

Iako zbog naziva Marinara mnogi na prvu pomisle da se radi o kombinaciji morskih plodova, umaka od rajčice i svježe ubranih začina, tome ipak nije tako!

Pizza Marinara za svoj naziv treba zahvaliti upravo onima koji su se njome najčešće hranili, a to su pomorci, ribari, mornari.
Marinara u svojoj biti sadrži češnjak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bosiljak i origano. Čini se da nije bila preskupa, ali je zbog jednostavnih i ljekovitih sastojaka zato izuzetno zdrava!

Češnjak na pizzi

Pizza i češnjak odlična su kombinacija, jedako kao i razni prepečenci premazani češnjakom ili bruschette. Za neke stvari češnjak forever!

Posjetitelji mnogih naših pizzeria i restorana svih vrsta, izbjegavaju češnjak u širokom luku zbog svojstvenog mirisa. Ponukani odbijanjem gostiju, tako su čak i ugostitelji odlučili izbjegavati služiti češnjak kao namirnicu u originalnim recepturama nego se dovijaju na razne načine kako bi donekle dobili očekivane okus i aromu. To ne bi trebalo biti pravilo jer upravo u određenim jelima i na određenim vrstama pizza, češnjak je više nego poželjan i to upravo onakav svjež, aromatičan, nasjeckan ili u dressingu kakav i treba biti.
Zbog neke društveno neprihvatljive, zlobnici bi rekli nakaradne navike, većina ostaje uskraćena za potpuno drugačiji doživljaj i punoću takve hrane sa češnjakom u ovom slučaju pizze!

Neki to nazivaju politikom nezamijeranja, jer ako se malo osjetim na češnjak!!?

Češnjak je poželjan na mnogim vrstama pizza, često uz dodatak peršina ili bosiljka i gotovo uvijek uz odlično maslinovo ulje. Kakva bi bila pizza s komadima tune ako ne bi dodali malo odličnog, jednostavnog mediteranskog dressinga sa češnjakom?

Češnjak je tisućljećima bio poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se više od 4000 godina, pradomovina mu je srednja Azija, a bio je poznat Indijcima, Grcima i starim Rimljanima.

U Odiseji je opjevan kao biljka spasa, a suvremena medicina mu priznaje ogromne zasluge u obrani čovjeka i čovječanstva pred najezdom mnogih bolesti koje su nekada harale svijetom.

Ako naručujete pizzu uz koju kao neizostavan sastojak dolazi i češnjak, sigurni ste da će te dobiti zdravlje na tanjuru!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene