Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen mit

Čaj, kao i voda, spriječava dehidiriranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čaj je idealna tekućina za konzumiranje tijekom ljetnih vrućina, zato što održava hidratizaciju našeg organizma kao i voda.

Ovaj ukusni, niskokalorični napitak zbog svojih svojstava može stajati 'rame uz rame' vodi. Nove studije pokazuju da čaj ne djeluje na rad mokračnog mjehura više od vode. Naime, dugo je vladao mit da čaj nije toliko dobar jer je diuretik, pa da naše tijelo zbog toga pojačano gubi tekućinu toliko potrebu u ljetnim mjesecima.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Slika nije dostupna S limunovim sokom Čajem protiv nadolazećih vrućina

Liječnici savjetuju da za vrijeme ljetnih vrućina idealno popiti nekoliko šalica blagog mlakog čaja dnevno. Šalica čaja ima isti učinak na hidrataciju tijela kao i čaša vode, smatraju. Usto, mlak čak sprečava prekomjerno znojenje.

Američki znanstvenik dr. Ruxton zatražio je od 21 muškarca da piju čaj ili čašui tople vode tijekom perioda od 12 sati. Sljedećeg dana oni koji su pili čaj, uzeli su vodu i obrnuto. Nakon toga, u uzorcima krvi i urina otkriveno je da muškarci koji su pili čaj nisu izgubili ništa više vode u organizmu od onih koji su pili vodu. Dr. Ruxton izjavio je kako je uvriježeno mišljenje da pijenje čaja povećava rizik od dehidracije zbog kofeina kojeg sadrži. Mišljenja je da pijenje četiri šalice čaja dnevno jednako kvalitetno utječe na hidrataciju organizma kao i voda. 'Količina urina bila je gotovo ista kod konzmenata vode i čaja, što potvrđuje da ne mokrimo više zbog čaja', tvrdi dr. Ruxton.

Korisno je znati da ljubitelji čaja imaju manje šanse da obole od bilo koje kardiovaskularne bolesti. Čaj također poboljšava cvrijevnu mikrofloru, a dobar je i protiv dijabetesa.

Aminokiselina teanin, koja se nalazi skoro isključivo u čaju, stimulira proizvodnju alfa-valova u mozgu i povećava osjećaj ugode. Čaj povećava i razinu neurotransmitera dopamina, što pogoduje boljoj koncentraciji i lakšem učenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene