458694
458694
458694
458694
458694

Stigla dobra vijest za ljubitelje kupovine preko interneta

  • , 28.11.2016., 22:18
  • Autor:
  • komentara

Vijeće EU-a za konkuretnost postiglo je dogovor o ukidanju barijera u prekograničkoj internetskoj trgovini, čime bi se ukinulo tzv. geo-blokiranje, jedna od prepreka u razvoju internetske trgovine.

 
 
 
 
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Smisao je te uredbe da se omogući i građanima i poduzetnicima pristup internetskoj trgovini, spriječi njihova diskriminacija s obzirom na zemljopisno područje na kojem se nalaze", izjavila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost.

"Kada uđete u trgovinu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, vlasnik vas ne traži osobnu iskaznicu kako bi prilagodio cijenu ili odbio prodaju na temelju vašeg prebivališta. Međutim, to se često događa u internetskom svijetu, što sprječava Europljane da kupuju s web stranica s kojih oni žele", izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

"Mnogi građani očekuju da mogu kupovati na internetu u nekoj državi članici na isti način na koji to rade i ljudi koji tamo žive. Nova pravila onemogućavaju neopravdano geo-blokiranje, što će znatno prijedonijeti elektronskoj trgovini i dati građanima širi izbor roba i usluga", izjavio je slovački ministar gospodarstva Peter Žiga, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Odluka Vijeća donesena je kvalficiranom većinom. Usvojena odluka predstavlja stajalište Vijeća u pregovorima s Europskim parlamentom o tom pitanju. Tek kada se Vijeće i Parlament, dvije zakonodavne institucije EU-a, usuglase oko toga, odredba može stupiti na snagu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se