Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Djeca i učenici vlakom putuju besplatno

PR
PR Foto: PR
Prije dvije godine 1. listopada 2021. počela je provedba pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Radi se o projektu koji obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja.

U dvije godine provođenja pilot-projekta broj djece i učenika koji su redovito koristili željeznički prijevoz s početnih 7.000 korisnika prije uvođenja pilot-projekta porastao je na više od 64.000 korisnika. I brojke pokazuju da je su roditelji djece i učenici prepoznali vlak kao odlično prijevozno sredstvo za svakodnevna putovanja u školu i povremena putovanja, npr. na izlete, ljetovanja i sl.

Dobra je vijest da se pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH nastavlja do 31. prosinca 2024. godine.

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama ili u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

PR PR (Foto: PR: Izvor: Shutterstock)

Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Prilikom predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja.

Više informacija o ostvarivanju prava na besplatan prijevoz djece i učenika možete pronaći na web stranici.

Nastavak pilot-projekta doprinosi daljnjem povećanju mobilnosti djece i učenika, poboljšanju životnog standarda i poticanju korištenja željezničkog prijevoza od najranije dobi.

PR PR (Foto: PR)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene