Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po prvi puta u Hrvatskoj

Župniku zbog pedofilije tri godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta u Hrvatskoj crkvene odaje jedan će svećenik zamijeniti zatvorskom ćelijom.

Pravomoćna je to presuda za pedofiliju nad petoricom dječaka. Još 2007. godine Drago Ljubičić, župnik s otoka Raba, osuđen je na tri godine zatvora zbog počinjenih bludnih radnji nad dječacima u dobi od 8 do 11 godina. Presudu je sada potvrdio i Županijski sud u Rijeci te je ona time postala pravomoćna, a Ljubičić će svećeničku halju zamijeniti zatvorskom košuljom. Osuđeni svećenik će, bar prema našim dosadašnjim saznanjima u jedan od liberalnijih zatvora, poput Turopoplja ili Pule. Kada, još se ne zna, jer zbog prenapučenosti zatvora mora čekati poziv za odsluženje kazne. Možda prođe i godina dana prije nego što dobije poziv za zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestao kroz prozor Nije dugo bježao od pravde: Osuđeni pedofil koji je pobjegao sa suda pronađen u Zagrebu Svećenik, ilustracija (Foto: AFP) Sve vraćeno na početak Slovenski sud bivšem svećeniku poništio presudu na 4 godine zatvora za spolni napad na djevojčicu

Diranje po intimnim dijelovima tijela

Podsjetimo, Ljubičić je kao župnik i vjeroučitelj zločine nad maloljetnicima počinio još 2003. godine, i to u prostorijama Župne crkve u mjestu Banjol te u prostorijama tamošnje osnovne škole. Optužnica ga je teretila da je zadovoljavao vlastitu pohotu, na način da je zavlačio ruku dječacima pod odjeću te ih dirao po intimnim dijelovima tijela preko odjeće, a sve pod izlikom pomaganja pri odijevanju. Prema nekim procjenama, od sto svećenika četvorica su sklona pedofiliji. Postotak je to koji ne odskače od drugih zanimanja. No, crkva je tu pod posebnim povećalom, tim više što je dugo, dugo krila sklonosti nekih pripadnika svojih redova.

Trebaju li i svećenici zatvorom odgovarati za kaznena djela?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene