454400
454400
454400
454400
454400

Policajac i službenica pritvoreni zbog 'prodaje' MUP-ovih podataka

  • , 21.10.2016., 15:06
  • Autor:
  • komentara

Policajac i državna službenica zaposlena u zagrebačkoj policiji uhićeni su i pritvoreni zbog sumnje da su omogućili pribavljanje i korištenje podataka iz MUP-ovog informacijskog sustava osobama koje tim podacima nisu smjele raspolagati.

 
 
 
 
Arhivska fotografija (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Arhivska fotografija (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita policija je istražila više osoba, među kojima su i prvoosumnjičena 48-godišnja državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj te drugoosumnjičeni 39-godišnji policijski službenik Ravnateljstva policije.

Kriminalističkim istraživanjem je otkriveno da su od 15. lipnja do 20. listopada dvoje glavnih osumnjičenika iskoristili pristup podacima iz zbirki Informacijskog sustava MUP-a te korištenje tih zaštićenih podataka omogućili osobama izvan policijskog sustava.

Na traženje 12 'klijenata' prvo dvoje osumnjičenika su "obavljali provjere i pribavili podatke koje su potom prenosili osobama koje su ih to tražile, a koji su te podatke koristili za svoje potrebe.

Prvoosumnjičena je s ciljem stjecanja koristi neposredno ili posredno na traženje više drugih osumnjičenih osoba, žurno i mimo službene procedure obavljala poslove iz djelokruga rada prometnih isprava za što je zauzvrat od 12 osumnjičenih primala novčanu nagradu ili različite poklone", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su kazneno prijavljeni Uskoku i predani pritvorskom nadzorniku. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se