Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

Željko Odoljević u policiju sasuo 11 metaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rafal od 11 metaka Željko Odoljević ispalio je na policajce, službeno je objavila požeška policija. Naoružan kalašnjikovom napadač je policiju pričekao u kući. Nakon što je zapucao, a policija uzvratila navodno je otkriven arsenal oružja.

Napadač je na kalašnjikovu imao zalijepljena dva okvira, a kraj njega je pronađena i torba s još puna tri okvira i 90 komada streljiva. Bez upozorenja Željko Odoljević iz kalašnjikova je u policiju sasuo 11 metaka. Policija je uzvratila s tri. Onaj zadnji, ispod desnog ramena, bio je smrtonosan. Iako je liječnička ekipa stigla u trenu, Željku nije bilo spasa. Umro je u vlastitom dvorištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Turčinu Strava u pogonu: Elektroprijevoznica pritisnula muškarca vilicama, preminuo na mjestu Slika nije dostupna Bliži im se kraj? Islamska država doživjela ozbiljan udarac - Svijet se pita je li to početak njezina kraja

U pretragu Odoljevićeve kuće policija je krenula zbog sumnje da kriju nezakonito oružje, krivotvorene dokumente, ilegalni etilni alkohol i drogu. S obzirom da je riječ o velikom objektu pretraga je bila zahtjevna i opsežna. S kalašnjikovom u ruci Željko ih je pričekao ispred jedne sobe. Za 10-tak plavaca odmah je stiglo pojačanje. 'U tom dijelu kuće nalazili su se supruga i sin napadača koji su nakon više poziva policije da napuste kuću to učinili tek nakon 40 minuta', rekao je Željko Grgić iz PU požeško-slavonske.

>> 'Policajci su postupili opravdano i zakonito'

>> Policija ubila bjegunca koji je pucao na njih

>> 'Željko je prijetio kako će se sa svima obračunati'

Zbog starih grijeha i bijega od zakona supruga je na kraju završila u zatvoru, 22-godišnji sin na razgovoru u policiji, a dvojicu drugih preuzeo je centar za socijalnu skrb. Zbog pucanja na službenu osobu pogotovo u policajca, majstorica kaznenog prava oko kvalifikacije djela dvojbe nema. 'Za mene tu dvojbi nema, pretpostavljam da bi tu bila kvalifikacija teškog ubojstva', rekla je Višnja Drenški Lasan, odvjetnica. Jer policajci nisu obični ljudi. Zahtjevan je to i opasan posao u kojem štite građane, ali i vlastiti život.

Po dosadašnjim primjerima, uglavnom su pucali u samoobrani. Iako je ovaj slučaj čist, kada policajci smiju potegnuti oružje - dvojbe, čini se, nisu riješene ni novim zakonom o kaznenim postupkom. 'Dakle, nema načela razmjernosti koje zahtijeva konvencija da se u svakoj situaciji treba prosuđivati da li je reakcija policije u uporabi vatrenog oružja bila razmjerna napadu koji se dogodio', kaže Drenški Lasan. Je li se zakon mogao preciznije napisati - vjerojatno je. No, pravi test doživjet će uskoro kad se budu rješavale brojne ustavne tužbe koje su već pokrenute.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene