Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroža kazna od one koju je tražio DORH

Žderiću pola godine zatvora zbog nezakonite privatizacije Konstruktorara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo tražilo je za Žderića uvjetnu kaznu, ali sutkinja Ivana Bilušić, bila je stroža. Bivši šef Porezne uprave Ivica Mladineo, kao i ostala dva člana Upravnog odbora kažnjeni su uvjetno.

Direktor splitskog Konstruktor inženjeringa Željko Žderić nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nezakonite privatizacije GP Konstruktor 1993. godine. Ostali čanovi tadašnjeg Upravnog odbora, Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo, bivši ravnatelj Porezne uprave, osuđeni su svaki na šest mjeseci zatvora uvjetno na rok kušnje od dvije godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljaju štrajkati Split: Nema dogovora s upravom Konstruktora Slika nije dostupna Kreću sudski nalozi Linić o vlasniku Konstruktor-inženjeringa: 'Može ga biti sram!'

Sutkinja Županijskog suda u Splitu, Ivana Bilušić, Željku Žderiću je odmjerila strožu kaznu nego što ju je tražilo Državno odvjetništvo, koje je predložilo uvjetni zatvor. Ocijenila je kako je upravo on odigrao glavnu ulogu u pretvorbi GP Konstruktora koji je nezakonito gurnut u stečaj, a imovina i radnici su prebačeni u Konstruktor inženjering. Da je pretvorba odrađena po zakonu, zaključila je Bilušić, dionice bi završile u rukama radnika.Olakotna okolnosti su što je nakon pretvorbe tvrtka napredovala, kao i angažman u Domovinskom ratu.

Presudom je određeno da Konstruktor mora vratiti dva milijuna kuna, za koliko je oštećen Fond za privatizaciju.Splitski građevinski gigant i bez toga je u velikim problemima. Računi tvrtke blokirani su više od godinu dana. Stečaj Konstruktora u kojemu radi oko 1500 ljudi, zatražile su čak tri tvrtke (Luka Ploče Gradnja, Metal Opatija i Holcim Hrvatska). Žderiću se sudi i za krivotvorenje dopisa libijskog veleposlanstva u RH. (Agencija VLM)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene