Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barišić nastavio obranu

Zbog Fimi medije policija istražuje samu sebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar, nastavio je u USKOK-u iznositi svoju obranu u slučaju izvlačenja oko 40 milijuna kuna iz državnih tvrtki i ministarstava.

Pretpostavlja se da će Barišić u zamjenu za blažu zatvorsku kaznu objasniti kamo su odlazili milijuni plaćeni Fimi Mediji, tvrtki njegove prijateljice Nevenke Jurak. Dio je, sumnja se, završavao i u HDZ-ovoj blagajni, a razjasniti treba i ulogu bivšeg premijera Ive Sanadera. Zbog poslova s Fimi medijom policija istražuje i samu sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedini može povezati Sanadera i aferu Barišić traži nagodbu i spreman je prokazati Sanadera? Slika nije dostupna U USKOK-u proveo dva sata Kod Barišića policija pronašla 2,5 milijuna kuna u gotovini?

>> Mladen Barišić u USKOK-u iznosio obranu

'Mi smo u vezi s DORH-om, USKOK-om, financijskim stručnjacima, poreznom i svim sličnim i srodnim službama', pojasnio je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova. 'Poznato mi je da su pojedine osobe, bivši državni tajnici odnosno načelnici koji su pokrivali taj resor, dali svoj iskaz', rekao je Oliver Grbić, ravnatelj policije. 

Barišićevi odvjetnici nisu htjeli prekršiti sinoć proglašen zavjet šutnje. Tek poručuju kako sve ide prema planu. Bivši HDZ-ov rizničar iskazao je spremnost da oko 6 milijuna kuna izvučenih iz državnih tvrtki, a koji su završili u njegovom džepu, vrati.

'Slučaj Sanader'

Istražitelje zanima i slučaj 'Sanader'. Ulogu bivšeg premijera HEP-ovac Ivan Mravak objašnjavao je u slučaju fiktivnog zapošljavanja HDZ-ovog vojnika Rade Buljubašića, ali i prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u. Razjasniti se želi i Sanaderova uloga oko Fimi medije. Za to je Barišićev iskaz proglašena ključnim.

O Fimi mediji svjedočio je i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. Na suradnju je MUP potrošio 26 milijuna kuna i doveo policiju u situaciju da istražuje samu sebe. Sadašnje vodstvo vjeruje u uspjeh.

Jurak mora sve potvrditi

Barišić bi nakon svjedočenja mogao nastaviti obranu sa slobode. U USKOK će nakon njega, bliska mu prijateljica, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, koja mora potvrditi sve njegove navode. I ona najavljuje aktivnu obranu. Istražitelji su navodno našli sve tokove novca i račune na kojima su završili.

Najveći problem DORH-u je curenje iskaza osumnjičenika. Stoga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pozvao na razgovor nekolicinu odvjetnika koji nazoče tim ispitivanjima kako bi se to pokušalo spriječiti. Idućeg tjedna Bajić će braniti svoje godišnje izvješće pred saborskim zastupnicima. Zadnji put kad je govorio pred zastupnicima istodobno se dogodilo nekoliko velikih akcija uhićenja u borbi protiv korupcije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene