Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazneno prijavljeni

"Zapošljavali" taksiste za Uber pa im novac davali na ruke, oštetili proračun za više od milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica hrvatskih državljana, u dobi od 36 i 40 godina, osumnjičena su da su, kao odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem u Dubrovniku, tijekom 2018. godine zaposlila 16 taksista. S njima su sklopili ugovor o radu, većinom na nepuno radno vrijeme.

36-godišnjak i 40-godišnjak zaposlili su u 2018. godini 16 osoba za uslugu prijevoza taksijem. Dio plaće uplaćivali su im na tekuće račune i za taj su dio uredno obračunavali i plaćali davanja državi.

Drugi dio plaće davali su im u gotovini na ruke. Taj dio njihova dohotka ovisio je o visini zarade koju su ostvarili, a na njih im nisu uplaćivali obvezna zakonska davanja.

Neslužbeno se doznaje da je dvojac zapošljavao taksiste za tvrtku Uber.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasile se i predstavničke tvrtke Dostavljači i taksisti o radu preko aplikacija: "To je moderno ropstvo, proživio sam pakao. Biti pošten i je*en u Hrvatskoj ne ide"

Policija je utvrdila da su za povremeni prijevoz putnika angažirali još 26 osoba s kojima nisu sklapali ugovore o radu, nego su im dogovorenu naknadu davali u gotovini na ruke, također bez plaćanja poreza i prireza.

Svojim poslovanjem napravili su ukupnu štetu od 1,2 milijuna kuna. Policija je obojicu kazneno prijavila zbog neisplate dijela plaće, utaju poreza i carine, ali i povrede prava iz socijalnog osiguranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija Ceha prijevoznika Taksisti bijesni na Ministarstvo prometa: "Namjerno su nas prevarili? Usvojeni prijedlog izmjena zakona je samo kozmetika"

Portal DNEVNIK.hr već je pisao o iskustvu zaposlenika u tvrtkama koje posreduju između njih i internetskih platformi namijenjenih za usluge prijevoza taksijem i dostave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene