Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očevid u tijeku

VIDEO Strava u prihvatilištu za pse: 46 pasa možda je otrovano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
46 mrtvih pasa pronađena su jučer u prihvatilištu u Novom Zagrebu.

Jučer 16:15 sati u Novom Zagrebu, na Jadranskoj aveniji, zaprimljena je dojava o uginuću pasa, priopćila je zagrebačka policija. Psi su pronađenu u prostorima udruge 'Astor'.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Sarajevo: Nepoznati manijaci psa polili vrućim uljem

U policiji kažu da ih je o zabrinjavajućem prizoru obavijestila građanka, nakon čega su "na teren" izašli gradski veterinarski inspektor te veterinar stanice u Remetincu. Pretpostavlja se da je riječ o trovanju.

Kako je došlo do uginuća 46 pasa različitih pasmina još nije jasno, ali policija je na terenu te se utvrđuju sve okolnosti oko ovog stravičnog događaja.

'Lešine pasa su otpremljene u institut, radi utvrđivanja uzroka uginuća. Prema dosad prikupljenim informacijama, radi se o lešinama ukupno 46 pasa, očevid je u tijeku i do dobivanja rezultata obdukcije ne možemo govoriti o uzrocima uginuća', rekla je Brankica Capek iz veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Dodala je kako su zgroženi ovakvim činom, te da toliki broj uginulih pasa na jednoj lokaciji do sada nije zabilježen u Zagrebu.

Prijatelji životinja upozoravaju da taj 'stravičan zločin' dodatno stvara ružnu sliku stanja u kojemu su u Hrvatskoj napuštene životinje. Rekli su da raspolažu neslužbenim podatkom po kojem uzrok uginuća pasa nije izgladnjivanje nego trovanje ili neki drugi nasilni čin.

Ali, dodaje predstavnik udruge Luka Oman, točan uzrok tog stravičnog zločina počinjenog nad psima iz nepoznatog motiva bit će utvrđen istragom.

'Nadamo se temeljitoj i ustrajnoj istrazi kako bi se ustanovio počinitelj tog kaznenog djela, ali i motivi koji su doveli do počinjenja tog čina', rekao je Oman. Upozorava kako je situacija u Hrvatskoj po pitanju brige o napuštenim životinjama ionako loša pa posljednji slučaj daje još ružniju sliku.

Prema Omanovim zapažanjima, takav slučaj dosad nije zabilježen u Hrvatskoj, u kojoj su propisane kazne za mučenje ili ubijanje životinja nedovoljne.

Kazneni zakon propisuje kazne do godinu dana zatvora, a Zakon o zaštiti životinja predviđa kazne do 15.000 kuna, što je za ovakav čin ubijanja većeg broja životinja nedovoljna kazna, zaključio je Oman. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene