Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisam nasilnik, duša mi je velika'

Za ubojstvo majke čekićem osuđen na 4 godine i 7 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
21-godišnji Dino Sakić za ubojstvo 40-godišnje majke osuđen je na zadarskom Županijskom sudu na kaznu zatvora od četiri godine i sedam mjeseci.

Tada mlađi punoljetnik Dino Sakić 26. veljače ove godine čekićem je nakon svađe zatukao majku, a potom ju je, htijući prikriti tragove zločina nakon što je danima živio uz njeno mrtvo tijelo, bacio u kućni zdenac za vodu.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

Nestanak Divne Morić prijavila je njezina majka po koju je nesretna žena trebala doći u bolnicu, a iako je Dino Sakić već bio prijavljivan zbog nasilničkog ponašanja prema majci, baka tada nije posumnjala u unuka. Štoviše, kada ju je nazvao na telefon, kako smo tada doznali u policiji, Sakić joj je rekao: 'Što ću sada kad nema moje matere'.

>> Maloljetni sin nožem usmrtio oca?

Nakon što je uhićen, policija je tvrdila da je ukrao majčin nakit i novac te da je sve prokockao, a zbog toga je optužba zatvorila suđenje za javnost i tražila da se Dino Sakić osudi za kazneno djelo teškog ubojstva te da je majku usmrtio iz koristoljublja.

'U odnosu na optuženika koji sada ima 21 godinu i devet mjeseci, primijenjeno je opće kazneno pravo, ali je istodobno primijenjen institut sudskog ublažavanja kazne ispod posebnog minimuma od pet godina pa mu je za počinjeno djelo utvrđena zatvorska kazna u trajanju od četiri godine i sedam mjeseci i to ponajprije jer je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv u velikoj mjeri. Opozvane su mu i dvije uvjetne kazne pa ga je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5,5 godina. Uz to obvezno mu je psihijatrijsko liječenje', obrazložila je presudu predsjedavajuća u sudskom vijeću Enka Moković koja je citirala na obrazloženju presude i jedno od niza obraćanja Dina Sakića sudskom vijeću.

'Živio sam kao tri različite osobe u životu'

'Moj život je jedna velika tužna priča i nije mi bilo lako živjeti u obiteljskoj situaciji s majkom koja je bila bolesna, a opet sam je volio kao i ona mene. Puno zapleta, mržnje, ljubavi, bolesti, nesporazuma, paranoja... Nikad u životu nisam išao kontra majke, živio sam kao tri različite osobe u životu. Kod oca jednako fin, tajanstven, pristojan i sretan. Kod majke ljut, tužan, razbijao, krao, lagao, svađe... U društvu sam bio veseo, sportaš, društven, bez droge i kriminala, dišpetan. Neuredan život je došao na naplatu. Jedan pritvorenik mi je rekao da bi bilo bolje da smo ja i on sad odrenali ovce u polje, svak svoj kolac i u prirodu. Kako čovjek ne zna cijeniti male stvari na slobodi', napisao je u jednom pismu sudskom vijeću Dino Sakić o svom životu, a sudskom vijeću je, kako doznajemo, dostavljena i informacija da je Dino Sakić nakon što je rođen bio tri mjeseca u zadarskom rodilištu, odnosno da ga nitko nije htio odvesti kući.

U drugom obraćanju sucima Dino Sakić napisao je da su oni slijepci koji drže slona za rep u odnosu na počinitelja te im poručio u kakvom psihičkom stanju moraju biti tijekom izricanja presude, odnosno da 'budu smireni, da ih nitko ne naljuti ni u obitelji niti na poslu da bi mogli donijeti pravednu i zakonitu odluku'.

'Nisam nasilnik, duša mi je velika'

'Vijeće zaključuje da će ovakva sankcija djelovati na optuženika mlađeg punoljetnika i da više neće činiti kaznena djela te da će postati pošteni građanin', zaključila je sutkinja Enka Moković citirajući Dina Sakića u završnom govoru na suđenju zatvorenom za javnost.

'Nisam nasilnik, duša mi je velika i želim normalan život da mi nitko ne visi nad vratom i želim djecu i obitelj što prije', rekao je Dino Sakić. Sakić je, kako doznajemo, 20-ak dana prije ubojstva tražio pomoć na odjelu psihijatrije tvrdeći da ima suicidalne misli, no nakon tri dana je otpušten, a ubrzo je čekićem zatukao svoju majku. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene