Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska traži očitovanje

Vučurevića u BiH neće zatvarati sve dok bude dostupan istrazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević i dalje je pod istragom bosanskohercegovačkog pravosuđa zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine.

No on će u BiH ostati na slobodi sve dok bude dostupan istražiteljima, rečeno je u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu.
Istodobno, ratni gradonačelnik Trebinja, koji je prebjegao u BiH iz Srbije, gdje je na slobodi čekao daljnji tijek postupka uz obvezu javljanja sudu, javio se tijekom jutra sudu u Trebinju, gdje ga nisu željeli primiti s obrazloženjem da se na tome sudu ne vodi protiv njega nikakav postupak.

Glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović potvrdila je kako se protiv Vučurevića i dalje vodi istraga. 'On je kao osumnjičenik do sada uvijek bio dostupan tužiteljstvu i stoga nije bilo potrebe da se za njega traži određivanje mjere pritvora. Tako će i ostati dok traje takvo stanje', kazala je Hećimović. Kazala je kako Tužiteljstvo BiH nema komentar na činjenicu da je Vučurević pobjegao iz Srbije, gdje je na slobodi čekao odluku pravosudnih tijela te države o izručenju Hrvatskoj odnosno BiH, koje su zatražile njegovo izručenje jer je u obje države pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva"

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražit će od srbijanskih vlasti službeno očitovanje o svim okolnostima bijega ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića iz Srbije u BiH, čime je onemogućen završetak postupka njegova izručenja Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnih zločina počinjenih na dubrovačkom području između 1991. i 1995.

U hrvatskom ministarstvu pravosuđa još nisu dobili službenu potvrdu da je Vučurević u BiH, a kad takvu potvrdu dobiju, diplomatskim putem će od srbijanskih vlasti zatražiti službeno očitovanje o svim okolnostima njegova bijega jer je to onemogućilo završetak postupka njegova izručenja Hrvatskoj. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene