Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje vraćeno na početak

Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju 'Dijagnoza 2'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ukinuo je presudu osječkog Županijskog suda u slučaju 'Dijagnoza 2' kojom je sedmero optuženika, od kojih trojica liječnika osječke Kliničke bolnice, bilo osuđeno na zatvorske kazne zbog primanja mita te zloporabe položaja i ovlasti.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je vraćen na početak, a za petero optuženika koji su bili osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne produljen je pritvor u kojemu su od veljače prošle godine. Kako je presuda ukinuta, sud nije niti raspravljao o žalbi USKOK-a na visinu izrečenih kazni. Glasnogovornik osječkoga Županijskog suda Miroslav Rožac potvrdio je da je primljena odluka Vrhovnoga suda, koji je slučaj vratio na ponovni postupak 'kako bi se dodatno rasvijetlile i utvrdile neke ključne činjenice'. Dodao je da se ponovno suđenje očekuje u prosincu.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život

Prvostupanjsku presudu Vrhovni je sud, među ostalim, ukinuo jer nije provedeno medicinsko vještačenje liječničke dokumentacije na osnovi koje su pojedinci dobili mirovine ratnih vojnih invalida pa će osječki sud to morati provesti u ponovljenom postupku. Optuženici će se tada ponovno očitovati o optužbama da su većem broju osoba zloporabama omogućili nezakonit status ratnih vojnih invalida i pritom oštetili državni proračun za 3,2 milijuna kuna.

Na optuženičku klupu tako će se ponovno naći tajnica odjela za kardiologiju osječke Kliničke bolnice Nataša Jokoš, koja je na prvom suđenju dobila šest godina zatvora, zatim umirovljeni branitelj Nikola Prgić (šest i pol godina), gastroenterolog i član liječničkoga povjerenstva zaduženog za ocjenu invalidnosti Darko Horvat (sedam godina), policajac Mirko Lukić (četiri godine) i referentica za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije Sandra Rudnička (pet godina). Uz njih, ponovno će se suditi liječnicima Robertu Steineru i Darku Šimunu Vukašinoviću Soljačiću, osuđenima na šest mjeseci i godinu dana uvjetno uz rok kušnje od dvije godine. Prije kraja prvog suđenja USKOK je u nedostatku dokaza odustao od optužbe protiv ortopeda Vjekoslava Kolarevića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene