Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vještaci na suđenju

'Vlak smrti' bio ispravan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskazima prometnoga, strojarskoga i kemijsko-tehnološkog vještaka danas je na splitskome Županijskom sudu nastavljeno suđenje za željezničku nesreću u Rudinama, u blizini Kaštela, u kojoj je poginulo šest osoba, a 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno.

Vještaci Relja Jovanović, Ivana Bačić, Berislav Barišić-Jaman, Davor Belas, Mladen Rutalj i Stanislav Peruško su u iskazima potvrdili nalaze iz elaborata po kojem je utvrđeno da je vlak bio ispravan i da su svi kočnički sustavi radili.

Potvrdili su i testove koji su pokazali da se lokomotiva na dijelu koji je bio tretiran tzv. retardantom nije mogla zaustaviti. Vlak je iskliznuo nakon blokade kočnica, što se događa kada je podloga skliska i nema trenja na pruzi, rekli su vještaci.

Optužnica za nesreću putničkog nagibnog vlaka na pruzi Zagreb - Split u Rudinama u srpnju 2009. tereti bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora i savjetnika tvrtke 'Intrade' Ivana Tomaškovića i Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a 'Stružac' Branka Tišljara da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću te da su bili svjesni posljedica. (Hina)

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene