Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Stravičan požar u Puli do temelja progutao školu! Učenici najavili zapaljenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Puli je u požaru, koji je izbio jučer oko 4,25 sati, u potpunosti izgorjela je osnovna škola "Veli vrh", od koje su ostale samo sportska dvorana i kotlovnica. Uzrok požara, u kojem nije bilo ozlijeđenih, još nije utvrđen. U tijeku je drugi dio očevida.

Zahvaljujući vatrogasnoij intervenciji, sportska dvorana i kotlovnica škole ostale su neoštećene. Požar je lokaliziran oko 8,30 sati i gašenje ja u finalnoj fazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

Pulski su vatrogasci uspjeli zadržati vatrenu stihiju pod nadzorom, tako da se nije proširio na šumu kojom je škola okružena. U blizini su i spremnici za plin te benzinska crpka.

'Kad su vatrogasci stigli, vatra je već bila zahvatila pola krovišta, a nakon tzv. flash overa, to jest eksplozivnog širenja vatre, nije se više moglo puno napraviti, jedino smo uspjeli spriječiti da vatra zahvati i sportsku dvoranu te kotlovnicu koje su naslonjene uz zgradu škole', kazao je zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Kladio Karlović. Dodao je da je izgorjelo između 400 i 500 četvornih metara učionica.

Vatra se brzo širila jer je riječ o školi staroj 26 godina, građenoj od montažnih 'sendvič-panela',  staklene vune i azbesta.

U gašenju požara sudjelovalo je 15 pripadnika sa šest vozila.

Tijekom dana u Pulu će stići vještaci iz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba, a očevid bi trebao utvrditi uzrok požara, odnosno je li riječ o kvaru na dotrajalim instalacijama ili je požar podmetnut.

Požarište je jučer posjetio pulski gradonačelnik Boris Miletić te dogradonačelnica Vesna Petrović. Oni su u razgovoru s roditeljima učenika škole "Veli vrh" dogovarali mogućnosti daljeg izvođenja nastave.

"Od policije tražimo da utvrdi uzrok ili pronađe počinitelja. Je li u pitanju kvar na instalacijama ili je požar podmetnut, s obzirom da se svake večeri u blizini škole okupljaju mladi, utvrdit će očevid. Najvažnije je sada osigurati nastavu za djecu koja su pohađala ovu školu", kazao je gradonačelnik Boris Miletić. 

Pojavile su se i prve glasine o podmetanju požara, piše istrarski portal Barkun.hr. Navodno su neki učenici mjesec dana prije najavili paljenje škole.

Nastave za učenike nema do srijede 

Nastava za učenike pulske Osnovne škole "Veli Vrh", koja je jučer potpuno izgorjela, odgađa se do srijede, 26. veljače, odlučeno je na danas održanom sastanku predstavnika Vijeća roditelja, Mjesnog odbora Velog Vrha i grada.

O mjestu i vremenu održavanja nastave bit će riječi na sastanku ravnatelja osnovnih škola s pulskoga područja te Učiteljskog vijeća Osnovne škole "Veli Vrh".

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u izjavi za javnost ističe da će se za učenike te škole osigurati nastava te kako se taj "nemili događaj neće bitno odraziti na završetak školske godine i redovito školovanje". 

Učinit ćemo sve kako bismo što prije izgradili novu školu sa svim potrebnim sadržajima, za što se zauzimaju roditelji i mještani Veloga Vrha, zaključio je gradonačelnik Miletić, koji je zahvalio pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe na brzoj i učinkovitoj intervenciji te na tome što je očuvana športska dvorana i kotlovnice škole i spriječeno širenje požara na okolnu borovu šumu i obiteljske kuće.

Video snimku i fotografije su nam poslali naši čitatelji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene