Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonitosti oko zemljišta Facinke

Veliki Maestro: Optuženička trojka opet na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje optuženih iz korupcijske afere 'veliki Maestro' kojima je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu ponovno su se pojavili na optuženičkoj klupi zbog navodnih nezakonitosti u slučaju zemljišta Facinke.

Njih troje je u prvom postupku na zagrebačkome Županijskom sudu u svibnju 2009. osuđeno - Petlevski na godinu i deset mjeseci zatvora, a odvjetnica Piplović i njezin partner Jandriček na godinu i tri mjeseca. Sud je tada utvrdio da je Petlevski na njihov poticaj odvjetnici i poduzetniku odao povlaštene informacije o natječaju za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču, no Vrhovni sud lani je u ožujku ukinuo taj dio presude u slučaju veliki maestro.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić manevar s imovinom Turudićeva supruga kupila čak 160.000 kvadrata zemljišta: Prije njegove kandidature za šefa DORH-a sve prebacili djeci Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura

>> Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro'

Nakon te odluke predmet je od USKOK-a preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, koje za sve troje optuženih traži kaznu od po godinu i deset mjeseci zatvora. Njih se tereti za zloporabe položaja i ovlasti prilikom natječaja za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču i poticanje na te zloporabe.

Zbog bolesti branitelja prvooptuženoga Petlevskog, sudac Općinskoga kaznenog suda Marijan Bertalanič odgodio je nastavak postupka za sredinu svibnja, kada će se utvrditi koji će se dokazi izvesti na suđenju.

Inače, pravomoćnom presudom Vrhovnoga suda u slučaju 'veliki maestro' bivši potpredsjednik HFP-a Josip Matanović osuđen je na 11 godina zatvora, a bivšem potredsjedniku tog fonda Robertu Peši osuđujuća dvogodišnja presuda je ukinuta, kao i Petlevskom, Piplović i Jandričeku. Zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu potvrđena je trogodišnja zatvorska kazna te oslobađajuće presude višem savjetniku u tom fondu Darku Mrkonjiću i osječkom poduzetniku i izvanrednom profesoru na tamošnjemu Ekonomskom fakultetu Mani Mediću. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene