Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branik se čeka od 2008.!

Nezaštićen prijelaz: Mlada obitelj poginula u naletu vlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri su osobe poginule pri udaru vlaka na osobni automobil kod Varaždina. Stradali muškarac imao je 36 godina, žena 30, a dijete 4 godine.

U subotu oko 16:15 sati varaždinska je policija zaprimila dojavu o udaru vlaka na osobni automobil u mjestu Kućan Marof kod Varaždina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo" Mario Grbešić "Vlakovi su sigurni" Frontalni sudar vlakova izbjegnut za dlaku: "Ljudski faktor teško je izbjeći kada se dogodi situacija kao što je ova"

Na pružnom prijezu bez branika putnički vlak udario je u osobno vozilo pri čemu su na licu mjesta poginule tri osobe. U policiji doznajemo da je stradali muškarac imao 36 godina, žena 30, a dijete samo 4 godine. Neslužbeno doznajemo da se radi o mladoj obitelji.  Nakon udara, vlak je automobil gurao oko 500 metara, sve do sljedećeg pružnog prijelaza.

Varaždinska policija je, nakon obavljenog očevida, priopćenjem izvjestila o uzroku nesreće. 'Muškarac starosti 36 godina upravljao je osobnim vozilom iz smjera Varaždinske ulice prema Gornjem Kućanu, te se dolaskom do prijelaza ceste preko željezničke pruge, označenog prometnim znakovima i bez uređaja za zatvaranje prometa i davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, nije zaustavio i uvjerio da prugom nailazi vlak, već je nastavio kretanje. U tom je trenutku u desni bočni dio vozila, prednjim dijelom udario putnički vlak koji je prometovao na relaciji Varaždin – Koprivnica. Od jačine udara, ozljede uslijed kojih su preminuli na mjestu događaja, zadobili su vozač, te dvoje putnika iz vozila, 30-godišnja žena i dijete mlađe dobi', stoji u priopćenju. 

Inače, pružni prijelaz na kojem se dogodila nesreća jedan je od dva pružna prijelaza u Varaždinu koji još nisu zaštićeni branicima.

"Još 2008. godine tadašnja gradska vlast osigurala je 400 tisuća kuna i pokrenula projekt izgradnje branika na preostala dva nezaštićena pružna prijelaza u Kučan Marofu i Jalkovcu. Na naše inzistiranje Hrvatske željeznice prošle su godine u listopadu raspisale natječaj za izgradnju branika i prema posljednjim informacijama realizacija projekta počet će uskoro, čim to omoguće vremenski uvjeti. U proračunu je inače osigurano još potrebnih 400 tisuća kuna za dovršetak izgradnje. Zašto od 2008. do danas nije došlo do izgradnje branika? Leži li krivnja na bivšoj gradskoj vlasti koja nije dovoljno inzistirala na tome ili Hrvatske željeznice taj projekt nisu uvrstile u svoj plan aktivnosti, ne bih sada želio špekulirati i nagađati", izjavio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš

Priopćenje iz HŽ-a

Uprava HŽ Infrastrukture duboko žali zbog tog događaja i obiteljima poginulih izražava duboku sućut, stoji u priopćenju. 'Od 2005. godine do danas na tom prijelazu zabilježene su dvije nesreće, i to 2006. kad je vozač bio teže ozlijeđen, i 2008. kad je vozač bio lakše ozlijeđen',.kažu u HŽ-u.

'I ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i prije svakog željezničko-cestovnog prijelaza, bez obzira na razinu njegova osiguranja, uspore i uvjere se je li pruga prazna i prolaz slobodan kako se ovakve nesreće ne bi događale', stoji u priopćenju u čijem potpisu stoji Martina Elizabeta Lovrić, voditeljica Odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture. (D.B./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene