Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Varaždin: Razbijen lanac krijumčara ukradenih automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinska policija uhitila je jednog muškarca, a protiv više osoba pokrenula je kriminalističku obradu zbog sumnje da su organizirano krijumčarili ukradena vozila u inozemstvu i Hrvatskoj koja su kasnije legalizirali, a čime su, procjenjuju u policiji, napravili štetu od oko 5,5 milijuna kuna.

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu rečeno je da je u policijskoj akciji, u kojoj su sudjelovali kriminalisti iz MUP-a zajedno s policijskim upravama varaždinskom i međimurskom te Carinarnicom Varaždin, oduzeto sedam ukradnih vozila visoke i više klase, čija se vrijednost procjenjuje na više od tri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Filmska scena u Novoj Gradiški Kombijem punim migranata zabili se u policiju pa pobjegli pješke, obojica bjegunaca uhvaćena Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Policija je oduzela "mercedes CLS", "nissan 350Z", "VW phaeton 6.0 12W", "jeep grand cherokee 4.0 CRDI", "audi A6 3.0. TDI QUATTRO", "VW passat", "citroen C5", za koje je utvrđeno da su ukradeni u inozemstvu (Njemačka, Italija i Slovenija) te u Hrvatskoj.

Oduzeta su i dva plovila marke "apache" i "silverline", za koje se sumnja da su ukradena u inozemstvu, a vrijednost im se procjenjuje na više od dva milijuna kuna.

Tijekom kriminalističke obrade oduzeta je i veća količina
krivotvorenih računa više poduzeća, sredstava za krivotvorenje, bianco obrazaca inozemnih prometnih dozvola, krivotvorenih identifikacijskih podataka za određena vozila, bianco obrazaca inozemnih knjižnica za plovila, te veća količina krivotvorenih pečata raznih poduzeća iz inozemstva i Hrvatske.

Policija je uhitila 32-godišnjeg muškarca, vlasnika privatnog
poduzeća za distribuciju vozila, koji je u petak priveden istražnom
sucu varaždinskog Županijskog suda zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela teških krađa, prikrivanja i izbjegavanja carinskog nadzora.

Carinskim je izvidima utvrđeno da je osumnjičeni počinio i više
kaznenih djela i prekršaja iz carinske oblasti zbog smanjivanja
vrijednosti uvezenih vozila, te ga se za sada, za otprilike 30 vozila,
tereti za naknadnu naplatu carinskog duga u iznosu od pola milijuna kuna.

Privedeni 32-godišnjak i ranije je prijavljivan za kaznena djela
prijevare vezane uz motorna vozila.

Utvrđeno je da je kriminalna skupina počinila materijalnu štetu od oko 5,5 milijuna kuna koja se odnosi na vrijednost ukradenih vozila i iznos od izbjegavanja carinskog nadzora.

Policija nastavlja obradu u suradnji s Državnim odvjetništvom,
Carinskom upravom, Poreznom upravom i Interpolom.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i ravnatelj policije
Marijan Benko koji je najavio da će kriminalistička obrada trajati i u vrijeme turističke sezone, tijekom koje će policija provjeravati sva sumnjiva vozila.

Pozvao je vozače skupih automobila da se jave policiji kako bi
provjerila jesu li njihova vozila ukradena.

Benko je iznio podatke da je lani u Hrvatskoj ukradeno 1788 vozila, a pronađeno njih 987, da se u prvom polugodištu ove godine broj ukradenih automobila nije bitno povećao, ali ih je vraćeno gotovo 60 posto. Istaknuo je da je prema statistikama zapadnoeuropskih policija to vrlo visok postotak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene