Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito i korupcija

Uvjetne zatvorske kazne optuženima u aferi 'sir i vrhnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor tvrtke 'Niskogradnja Sesvete' Luka Sabljić, bivša voditeljica Odjela nabave u Zagrebačkim cestama Nada Hećimović te vlasnik poduzeća 'Inter Ing' Boris Videc danas su na zagrebačkom Županijskom osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, zbog davanja mita, zlouporaba ovlasti i protuzakonitog posredovanja u aferi 'sir i vrhnje'.

No, niti pola sata nakon te nepravomoćne presude Sabljić je sa sinovima Robertom i Miroslavom na istom sudu u drugom slučaju bezuvjetno osuđen na godinu dana zbog otmice Josipa Petrovića kojega su 2002. oteli i pretukli jer im je navodno ukrao automobil. Afera 'sir i vrhnje' naziv je dobila zbog USKOK-ovih tvrdnji da su kooperanti Zagrebačkih cesta financirali predizbornu kampanju stranke Samostalnost i napredak bivšega glasnogovornika Holdinga Nenada Ivankovića koji je po zagrebačkim tržnicama dijelio sir i vrhnje. Nepravilnosti je otkrio bivši direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović koji je na čelo tvrtke došao osam mjeseci ranije.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Sabljić je zbog podmićivanja Rađenovića mobitelom i bocom pića uvjetno osuđen na pet mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Nada Hećimović i Videc dobili su uvjetne kazne od godinu i pol, a u zatvor neće ići ako novo kazneno djelo ne počine u naredne tri godine. Sud nije povjerovao Sabljićevoj obrani da je mobitel slučajno zaboravio na Rađenovićevom stolu, a uvažio je tvrdnje tužiteljstva da je darom pokušao ubrzati naplatu 317.000 kuna koje je njegova tvrtka potraživala od Zagrebačkih cesta. Nada Hećimović osuđena je jer je od vlasnika 'Inter Ing-a' tražila da plati promidžbeni sir i vrhnje i sve provede kroz svoje poslovne knjige zaprijetivši mu da bi Zagrebačke ceste, u suprotnom, mogle prekinuti poslovnu suradnju s njegovom tvrtkom.

Ni dan danas se ne zna tko je naručio premlaćivanje Rađenovića

Trećeokrivljeni Videc na to je pristao i mljekarskoj tvrtki platio više od 35 tisuća kuna, nakon čega je u dogovoru s Nadom Hećimović prefakturirao račun i od Zagrebačkih cesta naplatio više od 57 tisuća kuna. Obrazlažući presudu sudac Željko Horvatović kazao je da je kazneno djelo, iako u njemu nije učinjena velika šteta, indikativno jer je u sve upletena jedna politička stranka. 'To upućuje na način ponašanja u kojem su privatni interesi potpuno ispred javnih, a politički ciljevi očito su iznad svega. To je prava rak rana hrvatskog društva', ustvrdio je Horvatović. Dva mjeseca nakon što su policija i USKOK u travnju 2008. počeli istraživati poslovanje Zagrebačkih cesta Rađenović je pretučen ispred stana u Novome Zagrebu, a dvojica napadača su uhvaćena i pravomoćno osuđena na po tri godine zatvora. No, do danas se nije otkrilo tko je nasilnicima platio 3000 eura i naručio napad.

U drugom postupku, čiji se završetak poklopio s presudom za 'sir i vrhnje', Sabljić je nepravomoćno osuđen jer je sa sinovima oteo Josipa Petrovića koji im je navodno oteo njihov 'passat'. Prema presudi sutkinje Koraljke Bumči, sinovi Sabljić svoju su žrtvu presreli kod tržnice u Španskom i odveli je do sjedišta obiteljske tvrtke u Sesvetskoj Sopnici. Tamo ih je dočekao otac s kojim su Petrovića pretukli i zaprijetili mu da će ga baciti u Savu. Zbog otuđenog automobila tražili su 100 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, a pustili su ga sutradan ujutro nakon što su ga oprali od krvi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene