Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po danu 130 kuna

Evo zašto će država dileru isplatiti odštetu od 28 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Barin osuđen je za švercanje kokaina i heroina te organizaciju zločinačke skupine.

Zbog povrede prava na slobodu koje je zajamčeno Ustavom RH, država će morati platiti odštetu Zadraninu Anti Barinu (35) koji je u travnju ove godine na splitskom Županijskom sudu osuđen nepravomoćno na tri i pol godine zatvora. Naime, kako piše Slobodna Dalmacija, Ustavni je sud donio odluku po kojoj mu je povrijeđeno ustavno pravo zato što je u pritvoru proveo dvije godine, sedam mjeseci i četiri dana, odnosno sedam mjeseci i četiri dana više negoli je bilo maksimalno trajanje pritvora za ono za što ga se teretilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika Slika nije dostupna ZAHTJEV ZA OCJENU Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv"

Barin je, inače, osuđen zbog organiziranja peteročlane zločinačke organizacije koja se bavila prodajom heroina i kokaina na zadarskom, šibenskom i zagrebačkom području.

'Ova odluka Ustavnog suda znači da on ima pravo na naknadu štete, no još nismo podnijeli zahtjev. Po mojoj procjeni oni isplaćuju štetu od 130 kuna po danu,' komentirao nam je odvjetnik Borivoje Milošević koji je zastupao Barina u postupku pred splitskim sudom.


'Francuzi kažu da nisam prekršio zakon, a para nemaju da me izruče Hrvatskoj'

Prema toj računici, ako tako odluči sud, Barin bi mogao dobiti nešto manje od 28 tisuća kuna odštete.
Ustavni je sud utvrdio da je Barin bio u pritvoru u dva navrata. Prvo razdoblje bilo je od 7. siječnja 2008. do 20. travnja 2010. godine i ukupno je trajalo 2 godine, 2 mjeseca i 13 dana. Drugo Barinovo pritvaranje počelo je kad je uhićen u Njemačkoj 12. studenoga 2013. godine, i to na temelju rješenja Vrhovnog suda od 7. svibnja 2010. i raspisane tjeralice pa do donošenja nepravomoćne presude i rješenja o ukidanju pritvora 2. travnja 2014. i trajalo je ukupno 4 mjeseca i 21 dan.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene