Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštetili državu za 34,4 mil. kuna

Zločinačko udruživanje u Slavoniji: USKOK pokrenuo istragu protiv 15 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je pokrenuo istragu protiv 15 osoba zbog "zločinačkog udruživanja" na području Slavonije. Državu su na poreznim prijevarama oštetili za oko 34,4 milijuna kuna, sumnjaju u USKOK-u.

U USKOK-u navode kako su pokrenuli istragu protiv 15 hrvatskih državljana, a zatražili pritvor za njih 13. Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, direktor jednog trgovačkog društva ustrojio zločinačko udruženje na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina i to od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017. godine. radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost trima trgovačkim društvima, navode u USKOK-u.

"U cilju realizacije plana I. okr. je, sukladno prethodnom dogovoru s II. okr. i III. okr., te drugim direktorima trgovačkih društava, sam i posredstvom IV., XIV., XV., XII. i XI. okr. nabavljao robu „na crno“, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao trgovačkim društvima u kojim su II. okr. i III. okr. odgovorne osobe, te drugim trgovačkim društvima.

Za kupnju robe „na crno“, te potom prodaju iste, I. okr. je osobno i posredstvom IV., XI., XII., XIV., XV. okr. ispostavljao nevjerodostojne račune u kojima je neosnovano obračunao i iskazao iznos poreza na dodanu vrijednost, nakon čega su II. okr. i III. okr., te odgovorne osobe drugih trgovačkih društava, nalagale plaćanje tako ispostavljenih nevjerodostojnih računa u ukupnom iznosu od najmanje 94.670.000 kuna, iako su znali da će kasnije, neosnovanim iskazivanje pretporeza, trgovačka društva u kojima su I. okt., II. okr. i III. okr. odgovorne osobe, umanjiti obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske. Potom je I. okr. osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu, pri čemu su fiktivne račune i prateću knjigovodstvenu dokumentaciju, po nalogu I. okr i IX. okr., izrađivali V., VIII., X. i XI. okrivljeni.

Plaćanje fiktivnih računa osobno ili posredstvom VI. okr. i VII. okr. nalagao je I. okr. koji je na opisani način osigurao gotovinsko podizanje s računa društava povezanih u lancu u ukupnom iznosu od najmanje 165.314.000 kuna. Nakon podizanja u gotovini, novac su IV., V., VI., VII., IX., X., XI. i XII. okr., prema uputama I. okr., predavali I. okr., II. okr. i III. okr. koji su s njim dalje dogovorno raspolagali koristeći ga dijelom za nabavu robe „na crno“ te u zajedničku nepripadnu imovinsku korist svih okrivljenika. Na opisani način okrivljenici su se, neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa poreza na dodanu vrijednost društvima I. okr., II. okr. i III. okr., nepripadno okoristili za ukupno najmanje 34.426.000 kuna, za koji iznos su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i povezanih osoba radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi. Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika", navode u USKOK-u.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene