Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK traži produljenje pritvora

Akcija 'Dubai': Prva primjena antikorupcijskih zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podnio istražni zahtjev protiv četvorice poreznika uhićenih u akciji Dubai! Za njih je zatraženo još mjesec dana pritvora. U ovom će se slučaju prvi put primijeniti odredbe iz novog antikorupcijskog zakona. Osumnjičeni će morati dokazati da je sva imovina koju posjeduju zakonito stečena. U protivnome, bit će im oduzeta.

Skupocjeni Porsche i stan u centru grada samo su mali dio imovine koju će osumnjičeni trojac iz akcije 'Dubai' i u odvojenoj akciji uhićeni viši inspektor Deviznog inspektorata, morati opravdati pred sudom. Ministari pravosuđa i finacija pred saborom su krajem prošle godine hvalili novi antimafijaški zakon i uvođenje OIB-a kao ključnu postavku za borbu protiv korupcije. 'Time se mafiju udara tamo gdje najviše boli - po novčaniku', kaže ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

'Ono što je bitno nama u poreznoj upravi, sigurno će se poboljšati naplata poreznih prihoda i, na kraju krajeva, to je sigurno najsustavniji instrument za borbu protiv mita i korupcije', rekao je nedavno ministar financija Ivan Šuker. Teško je ministrima tada bilo zamisliti da će umjesto na kriminalcima s podebljim dosjeima, prvi put primjenjivati odredbe o oduzimanju imovine na financijskim inspektorima porezne uprave - ustanove čiji su podaci trebali osiromašiti mafiju. 

'Ovo što se dogodilo pokazuje da porezna uprava ima još jednu važnu ulogu, da može biti izvor korupcije', smatra predsjednik antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović. Tek ovom akcijom počinje prijeko potrebna 'čistka' u poreznoj upravi, poručuje Jovanović. 'Porezna uprava, koja je ukaljana onim što su učinili njezini ljudi, u ovom je trenutku vrlo bitna da pokaže da će biti ključna u narednom periodu u borbi sa korupcijom'. 

Gotovo apsurdna situacija nastaje kada se zna da bi upravo kompromitirana zagrebačka porezna uprava u idućih mjesec dana trebala USKOK-u dostaviti podatke o imovini osumnjičenih poreznika. Dovodi li se ovim uhićenjima u pitanje rad novostvorene umrežene uprave, kojom koordinira također novonastali 'hrvatski FBI', resorni ministri danas nisu željeli komentirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene