Obavijesti Video Pretražite Navigacija

USKOK: Podignuta optužnica protiv kriminalne skupine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je danas pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice organizatora kriminalne skupine, četvorice pripadnika skupine i još 15 okrivljenika zbog počinjenja 215 kaznenih djela.

Optužnicom se kriminalnoj skupini stavlja na teret da je prevarila devet različitih banaka i to podizanjem autokredita i gotovinskih kredita bez namjere vraćanja čime su banke oštećene za više od četiri milijuna i osamsto tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvoje pod istragom Policija i USKOK u akciji: Poznato o kome je riječ Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

U optužnici stoji da su S. V. (1971.) i T. V. (1980.) organizatori te skupine u koju su ušla još četvorica okrivljenika. Ostale se tereti za prijevare i krivotvorenja isprava.

Optužnica S. V. i T. V. tereti da su od listopada 2005. do kolovoza 2006. godine na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije okupili i organizirali kriminalnu skupinu kako bi se činila imovinska i druga kaznena djela radi pribavljanja znatne protupravne
imovinske koristi.

Oni su putem oglasa kupili osam trgovačkih društava, a u bankama su otvarali tekuće račune za navodne zaposlenike na koje su fiktivno uplaćivani osobni dohoci radi prikazivanja kreditne sposobnosti. 

Nakon toga bi kod poslovnih banaka zaključivali ugovore o autokreditima i ugovore o nenamjenskim kreditima bez namjere da kredite vrate. 

Zahtjeve za kredite popunjavali su neistinitim podacima i ovjeravali pečatima kupljenih trgovačkih društava i tako odgovorne službenike banaka dovodili u zabludu da će kredite uredno otplaćivati. 

Odobrenim kreditima kupovali su osobna vozila, a zatim bi ih prodali 20 do 30 posto jeftinije od kupovne cijene. 

Novac od gotovinskih kredita preuzimala su četvorica okrivljenika od pomagača koji su te kredite podizali, a za uslugu podizanja kredita davali su im manje iznose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene