Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Hypo banka

Ivo Sanader pred sudom za ratno profiterstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao prvu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koja je vezana za slučaj Hypo banke, potvrđeno nam je u DORH-u.

Sanader je tako postao prvi bivši hrvatski premijer sa statusom optuženika. Sanadera iz Državnog odvjetništva terete da je u ožujku 1995. godine uzeo 3,7 milijuna kuna mita i time počinio kazneno djelo zloporabe položaja i za ratno profiterstvo pretvorbe i privatizacije.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje'' Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. godine do ožujka 1995., u Zagrebu i Republici Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hypo bankom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000,00 ATS.

Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000,00 ATS. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna.

U USKOK-ovoj optužnici posebno je naglašen dio da je bivši premijer uzeo višemilijunsku proviziju u vrijeme trajanja Domovinskog rata i kada je gospodarsko stanje države bilo teško USKOK je u optužnici predložio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist, objavljeno je na stranicama DORH-a.

Posljednjim izmjenama Ustava iz 2010. godine omogućeno je da takva kaznena djela ne zastarijevaju tako da bi bivši premijer mogao biti prva osoba optužena za ratno profiterstvo. Da nije bilo tih ustavnih promjena za ovaj bi slučaj ustvari nastupila zastara. Kako doznajmo, sud je po primitku optužnice suca Ratka Ščekića imenovao za suca istrage.

Zanimljivo je da se u ovom priopćenju DORH-a navodi puno ime i prezime optuženog, dok se inače navode samo inicijali.

Bivši premijer Ivo Sanader u zatvoru u Remetincu USKOK-ovim tužiteljicama je krajem srpnja iznosio obranu u istrazi u kojoj ga se sumnjiči da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlouporabio položaj i ovlasti te s Hypo bankom dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj vladi.

Podsjetimo, bivši premijer jučer je pred uskočkim istražiteljima negirao sve optužbe vezane i uz Inu i MOL.

Posljednjim izmjenama Ustava iz 2010. godine omogućeno je da takva kaznena djela ne zastarijevaju tako da bi bivši premijer mogao biti prva osoba osuđena za ratno profiterstvo. Da nije bilo tih ustavnih promjena za ovaj bi slučaj nastupila zastara Hoće li sudskog procesa uopće biti, ovisi o tome hoće li sud optužnicu smatrati osnovanom. 'To je predmet od pedesetak stranica, dakle, po nekim našim parametrima ne radi se o naročito teškom i složenom predmetu. U tom slučaju, a ne radi se niti o pritvorskom predmetu, optužno vijeće se mora održati u roku od dva mjeseca', izjavio je v.d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Ako sud odredi da ima elemanata za optužnicu, jedan od ključnih svjedoka u ovom slučaju bit će njegov tadašnji šef - bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. On je u ožujku ove godine izjavio da je sve što je imao reći o kreditu Hypo Alpe Adria banke za kupnju hrvatskih diplomatskih predstavništava koji je uzela hrvatska Vlada 1995. rekao u svojstvu svjedoka Državnom odvjetništvu.

Ovo je prva optužnica od ukupno šest istraga koje se vode protiv Sanadera, a najbliži termin za početak suđenja je kasna jesen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene