Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na HEP-ovce

Optužen još jedan HDZ-ovac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i četvorice njegovih suradnika USKOK je danas podigao optužnicu na Županijskom sudu u Zagrebu.

Protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, direktora HEP Proizvodnje Petra Ćubelića (42), člana Uprave HEP-a Željka Kljakovića Gašpića (57) te predsjednika Nadzornog i Upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljube Bušića (58) i Ante Matića (47) USKOK je danas podigao optužnicu kojom ih tereti za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

USKOK je Mravka optužio da je u rujnu 2007. kao predsjednik Uprave HEP-a i zamjenik predsjednika NO društva kćeri HEP Proizvodnja, na traženje rizničara HDZ-a da se ugovaranje poslova za potrebe trgovačkih društava u sastavu HEP-a s pojedinim izvođačima uvjetuje isplatom provizije u visini od tri posto vrijednosti posla, to i prihvatio u uvjerenju da je taj novac potreban za financiranje HDZ-a.

Nakon toga je sa zahtjevom upoznao direktora društva HEP Proizvodnja Ćubelića i člana Uprave HEP-a zaduženog za proizvodnju i predsjednika NO društva HEP Proizvodnja Kljalović Gašpića, što su oni, tvrdi USKOK, i prihvatili.

Mravak i Ćubelić su u tri navrata od odgovornih osoba i vlasnika trgovačkih društava tražili da, kao uvjet za sklapanje ugovora, plate tri posto vrijednosti ugovorenih poslova, što je u jednom slučaju dijelom i realizirano.

Ćubelić je, naime, u studenome 2008. od Bušića, predsjednika NO zagrebačke tvrtke Monting PiM zatražio da isplati 900.000 kuna kao uvjet za sklapanje aneksa na osnovni ugovor i plaćanje izvantroškovničkih radova, te za zaključenje ugovora i plaćanje opreme i radova predočivši mu da je to novac za potrebe HDZ-a. Bušić je na to pristao, a nakon što su ishođena potrebna odobrenja i suglasnosti na temelju kojih su zaključeni ugovori, on je od svibnja do srpnja 2009. Ćubeliću predao 600.000 kuna, kao dio dogovorenog iznosa od 900.000 kuna koji predstavlja tri posto od ugovorenih poslova.

Ćubelić je navodno novac potom predao Mravku koji je novac proslijedio rizničaru HDZ-a, dok su se ostatak dogovorenog iznosa izvođači obvezali platiti naknadno.

U USKOK-ovom priopćenju ne otkriva se tko je rizničar HDZ-a po čijem nalogu je Mravak tražio mito, no od ranije je poznato kako je riječ o Mladenu Barišiću, bivšem šefu carine koji je u istrazi afere Fimi medija istražiteljima svjedočio na koji način se izvlačio novac iz državnih tvrtki i ministarstava. Dio tog novca navodno se slijevao u HDZ-ov crni fond zbog čega se i ta stranka našla pod istragom.

Svi optuženi lani su bili uhićeni i pritvoreni u istražni zatvor. U istrazi ih se teretilo za nezakonitosti pri sklapanju oko 200 milijuna kuna vrijedna ugovora za radove na sisačkoj termoelektrani, koji je trebao dobiti i svoj dodatak od 40 milijuna kuna. Od toga je Mravak navodno trebao dobiti čak dva milijuna eura provizije, to jest mita. No to je podmićivanje izostalo jer su u HEP-u već počele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Pod sumnjom policije i USKOK-a bio je i aneks ugovora vrijedan 32,5 milijuna kuna za radove na Termoelektrani - Toplani Zagreb.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene