Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnoštvo svjedoka

USKOK će saslušati 20 svjedoka u istrazi oko Polančeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istrazi protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca USKOK će saslušati 20-ak svjedoka iz Hrvatske i Mađarske, doznaje se od suca istrage Krešimira Devčića, koji je danas Polančeca zadržao u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a zagrebačkog odvjetnika Zvonka Markovića pustio na slobodu.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda usvojio je zahtjev USKOK-a i Polančecu odredio istražni zatvor zbog opasnosti da će na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, to jest utjecati na njih kako bi ishodio povoljnije okončanje istražnog postupka. 'To je jedna od relevantnih okolnosti kojom sam se kao sudac istrage vodio u ovom slučaju', rekao je Devčić brojnim novinarima koji su od jutros čekali ispred suda na Zrinjevcu dovođenje Polančeca i Devčićevu odluku. U slučaju osumnjičenog odvjetnika Markovića sudac nije pronašao okolnosti zbog kojih bi trebao biti zatvoren. Devčić je objasnio da je u slučaju Markovića nisu odlučni svjedoci nego dokumentacija koju je prikupio USKOK iz kojega su najavili da će se izvanraspravnom vijeću žaliti na tu odluku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ilustracija Određen istražni zatvor Uskok pokrenuo istragu protiv četvorice okrivljenika: Sumnjiči ih se za paljenje skupocjenog automobila

>> Polančecu određeno 30 dana pritvora, Marković pušten

Markovićev branitelj, odvjetnik Rajko Čogurić novinarima je otkrio da je postupak protiv njegovog branjenika pokrenut još prije sedam mjeseci. 'Argumentacija nam je bila da ovaj postupak traje sedam mjeseci i da bi naprosto bilo uvredljivo za našeg branjenika da bi on na nekog utjecao', kazao je, dodavši kako bi bilo uvredljivo i za svjedoke, koji su 'vrlo kvalitetni ljudi', da bi na njih netko mogao utjecati. 'Cijeli postupak je determiniran i postoji pisana dokumentacija i apsolutno ništa se ne može napraviti da bi se naš status poboljšao ili pokvario', ustvrdio je Čogurić. Polančecov branitelj Anto Nobilo rekao je da se neće žaliti na odluku suca. Objasnio je da je zadovoljan jer, po njegovim riječima, prema toj odluci Polančec može izaći na slobodu i ranije, to jest čim se saslušaju svi svjedoci.

Marković sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini

Markovićev branitelj je mišljenja kako je ovo prvi put u sudskoj praksi, vođenoj novim Zakonom o kaznenom postupku, da se u ovoj fazi ne određuje istražni zatvor. Rekao je kako se nada da će to biti nova praksa jer smatra da nije uvijek nužno prihvatiti zahtjev državnog odvjetništva ili USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora. Čogurić nije želio otkriti zašto se tereti njegov branjenik i kolega Marković za kojega je rekao da je jedan od najkvalitetnijih odvjetnika na području trgovačkog prava i prava trgovačkih društava. Stoga, za Čogurića nije neobično da se Marković našao u poslovima s vladom. Ustvrdio je i da njegovo branjenik nije imao povlašteni položaj već da ga je znanje guralo u 'takve poslove'.

Polančeca, dosad najviše rangiranog državnog dužnosnika koji je završio u zatvoru u Remetincu, USKOK tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti oštetio Podravku za velik iznos. Službeno nije objavljeno o kojem iznosu je riječ, a mediji nagađaju da se radi o 75 milijuna kuna. Markovića se, pak, tereti da je poticao na zlouporabe položaja i ovlasti prilikom pružanja savjetničkih usluga Podravki. On je direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Jedan od njezinih suvlasnika je Milan Horvat koji je također osumnjičen u aferi Spice.

Po pisanju medija, Marković je sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini koje je u ime hrvatske vlade s MOL-om vodio Polančec. Nagađa se da je u zamjenu za kontrolu upravljačkih prava OTP banka s 34 milijuna eura, koje je u njoj deponirao MOL, zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska Fima kupila Podravkine dionice. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je medijima da je ranih 80-ih bio vjenčani kum uhićenog odvjetnika, ali da to neće imati nikakvog utjecaja na postupak. Kazao je i da nije znao za Markovićevo poslovanje s vladom koje je, tvrdi, počelo davno prije nego je postao ministar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene