Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je svinjarija'

Umirovljenom pukovniku Maglovu godina i tri mjeseca zatvora zbog šverca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo je svinjarija!', komentirao je novinarima Željko Maglov, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu na jedinstvenu kaznu od godine dana i tri mjeseca zatvora zbog krijumčarenja automobila i šećera preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom 1997. godine.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Marije Majić ustvrdilo je da je kao zapovjednik 73. bojne vojne policije zlorabio svoj položaj i ovlasti te tražio od ostale trojice suoptuženika, Vlade Balića, Vinka Slamića i Branka Grubišića, također pripadnika 72. bojne, da prevezu automobile iz Zagreba u Posušje, nezakonito koristeći odore i oznake Hrvatske vojske. Riječ je bila o najmanje 25 skupocjenih vozila (Mercedesa, BMW-a, Audija), nepoznatog podrijetla, koje je pribavio Ranko Rapajić.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Prevezli su ih iz Zagreba, preko granice u Vinjanima Donjim, i predali u Posušje BiH, gdje su vozila prodana, a zauzvrat je njihova postrojba dobila najmanje pet vozila. (Rapaić i još niz optuženika koji su priznali djelo, osuđeni su uvjetnim kaznama u odvojenom postupku).

Što se šećera tiče, osuđeni su Maglov, Slamić i Grubišić jer su sudjelovali u ilegalnom prijevozu najmanje 40 tona šećera iz Neuma u Republiku Hrvatsku. Kamioni su išli u pratnji malih vozila vojne policije s uključenim rotirkama te su tako izbjegli policijski i carinski nadzor u vrijeme kada je bila na snazi zabrana uvoza šećera u RH. Prodali su ga na crnom tržištu i stekli nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 30.000 kuna.

Bacili ljagu na one koji su se časno borili

Vinko Slamić i Branko Grubišić osuđeni su na uvjetne kazne od po sedam mjeseci zatvora, a Vlado Balić na pet mjeseci, s rokom kušnje od godinu dana. Sutkinja im je kao otegotnu okolnost uzela to što su koristili položaj vojnih policajaca koji bi morali sudjelovati u sprječavanju kriminala, pa upravo u tom svijetlu njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, iako je uvaženo kao olakotna okolnost, nije moglo biti presudno jer su na neki način bacili ljagu na one koji su se časno borili.

Ovo je ponovljeno suđenje nakon što je Vrhovni sud ukinuo presude iz 1999. godine. Željka Maglova čeka suđenje za ratni zločin u šibenskim Kulinama. Optužen je s Tvrtkom Pašalićem, Damirom Boršićem i Miloradom Paićem. (VLM Agenvija)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene