Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićeni čelni ljudi Gospodarsko-kreditne banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave Gospodarsko-kreditne banke (GKB) Izidor Sučić (59) uhićen je jučer u Zagrebu, a njegov sin Ivan S. iz Pule (29) sinoć se predao pulskoj policiji jer su, kako je rečeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji, tragovi lihvarskih ugovora

temeljeni na prijavi desetak oštećenih građana policiju doveli i do odgovornih u toj banci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe za zlouporabu položaja Oslobođeni otac i sin Sučić, osnivači Gospodarsko-kreditne banke Slika nije dostupna Kriminalistička obrada Sučiću određeno 48-satno zadržavanje

Ta su dvojica osumnjičena da su počinili kažnjiva djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje počinjenja toga kažnjiva djela, izviješćeno je danas na tiskovnoj konferenciji istarske Policijske uprave, a navedeni su samo inicijali osumnjičenika.

Osim njih uhićen je i 38-godišnji Robert Buić iz Pule i sva trojica
su jutros sprovedena istražnom sucu Županijskog suda u Puli. U kriminalističkoj obradbi policija je uzela poslovnu dokumentaciju iz GKB-a te iz pulske ispostave, a pod kriminalističkom su obradbom i dvije blagajnice.

Kazavši kako su ta uhićenja zapravo nastavak opsežnije
kriminalističke obradbe koju provodi istarska policija u suradnji sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvom od listopada prošle godine, načelnik Kriminalističke policije PU-a Dragutin Cestar je dodao kako su tragovi lihvarskih ugovora temeljeni na prijavi desetak oštećenika policiju doveli i do odgovornih u GKB-u koji je, kako je rekao "odobravao zajmove koje stranke nikad nisu vidjele".

Naime, kako je izvijestila policija, visoke svote uvećane za kamate doznačene su na Buićev račun koji je tako stjecao znatnu imovinsku korist od lihvarskih dugova. 

Tako je 2003. proveden ugovor o 780 tisuća kuna zajma uz fiduciju obiteljske kuće između banke i oštećenika E.K., a zatim su 755.663 kune doznačene najprije na Sučićev, a zatim na Buićev račun. Kako oštećeni nije mogao otplaćivati zajam, koji zapravo nije ni dobio, Izidor Sučić je odlučio da se bankovna tražbina naplati prodajom njegove kuća te je s Buićem 29. prosinca 2005. potpisao ugovor o kupoprodaji kuće otkupivši tražbine banke od E.K. od 992.984 kune zbog velikih kamata.

Tako je banka, po Cestarovim riječima, poslužila za utjerivanje
navodnih lihvarskih dugova. Inače, spomenuti trojac tereti se za još jedan sličan događaj u kojem je oštećen 54-godišnji T.A. iz Pule.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene