Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićen Vlado Zec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je istražni zahtjev protiv tri osobe zbog poticanja na zlouporabu u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje službene isprave te više zlouporaba u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave.

Kao i protiv dvije pravne osobe zbog zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, objavilo je danas Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladu Zeca čeka još pet teških optužnica Slika nije dostupna Na suđenju Zecu svjedočio bivši župan Bagarić

Istražni zahtjevi podnijeti su nakon dovršene kriminalističke obrade policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske. Kako je potvrdio županijski državni odvjetnik u Požegi, Rudolf Maček, zbog poticanja na zloporabu u gospodarskom poslovanju, poticanja na krivotvorenja službene isprave te više zloporaba u gospodarskom poslovanju istraga je otvorena te je određen pritvor poznatom poduzetniku iz Velike, Vladi Zecu, bivšem predsjedniku Uprave "Kamen Ingrada". 

Istodobno je otvorena istraga i protiv Đurđice Kristić, kao bivše članice Uprave u "Kamen Ingradu" te ravnatelja Županijske uprave za ceste Milana Ivanka. Njima je također određen pritvor u trajanju od 30 dana. 

Osnovano se sumnja da su Vlado Zec, kao predsjednik Uprave dioničkog društva "Kamen Ingrad" iz Velike, te Đurđica Kristić, kao članica Uprave zadužena za ekonomske poslove, od rujna 2003. do travnja 2006. zajednički počinili kaznena djela kako bi podmirili dospjele obveze društva i spriječili blokadu žiro računa, odnosno osigurali nastavak poslovanja tvrtke. 

Koristeći gospodarski značaj tvrtke "Kamen Ingrada" te veliki utjecaj Vlade Zeca, u više su navrata od trećeosumnjičenog Milana Ivanka tražili da društvu na eskontiranje i kreditno zalaganje izdaje mjenice Uprave, za što nije postojao nikakav osnov u poslovnim odnosima Uprave i dioničkog društva, zatim da priznaje nepostojeća potraživanja prema Upravi kako bi ona mogla biti prodavana trećima, da eskontira nenaplativu mjenicu društva uz njezino osiguranje zadužnicama i da plaćanje dospjelih potraživanja trećih pravnih osoba od društva osigurava izdavanjem mjenica i zadužnica Uprave tim pravnim osobama. 

Navedenim je postupcima u korist "Kamen Ingrada", koje je u stečaju od travnja ove godine, pribavljena korist od oko 5,9 milijuna kuna. Isto tako nezakonitim je postupcima, a na štetu dva osiguravajuća društva, faktorinškog društva i jedne banke, pribavljena ne pripadajuća korist od najmanje 18 milijuna 400 tisuća kuna. 

Osumnjičenici su kao odgovorne osobe s ciljem pribavljanja protupravne koristi sastavljali i isprave neistinitog sadržaja i lažno prikazivali poslovanje tvrtke u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi, pri čemu je trećeosumnjičeni Ivanko svojim potpisom i službenim pečatom ovjerio poslovnu ispravu u koju su unijeti neistiniti podaci. 

Osumnjičenima je određen pritvor u trajanju od 30 dana zbog posebno teških okolnosti pod kojima su kaznena djela izvršena te zbog sprječavanja utjecaja na sudionike, potencijalne svjedoke, jer sve troje još uvijek obavljaju upravljačke dužnosti u različitim trgovačkim društvima, navode u Državnom odvjetništvu RH. 

Istražni je zahtjev, zbog zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, podnijet i protiv dvije pravne osobe - trgovačkog društva u stečaju "Kamen Ingrada" iz Velike, te protiv Županijske Uprave za ceste, potvrdio je također županijski državni odvjetnik u Požegi, Rudolf Maček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene