Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Merčepu

'U Pakračkoj Poljani civilima puštali struju u debelo crijevo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedokinja Ankica Gašpar posvjedočila je danas na suđenju Tomislavu Merčepu za ubojstva, mučenja i pljačku srpskih civila ratne 1991. da je njezin suprug 18. listopada te godine otišao u Kutinu po plaću, ali se više nije vratio, a kasnije je doznala da je istog dana nakon mučenja likvidiran u Pakračkoj Poljani.

Svjedokinja je rekla da joj je 1991. pokojni Branko Velagić, koji je također bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, ispričao da je vidio kako su tamo mučili njezina supruga Savu Mijića i žicom mu puštali struju u debelo crijevo te da je umro istog dana kada je doveden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomočna presuda Merčepu pet i pol godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje 'Nazivali smo se Merčepovom postrojbom, ali to je bila fama'

>> Merčepovi suborci posvjedočili da on nije zapovijedao u Pakračkoj Poljani

'Velagić mi je pričao da je moj muž plakao i molio da ga puste jer ništa nije kriv', kazala je kroz suze svjedokinja koja je u vrijeme nestanka supruga radila kao daktilografkinja u policiji.

Branko Velagić, koji je u Pakračkoj Poljani navodno bio prisiljen ubijati civile i kopati za njih rake, svjedokinji je ispričao i da su zarobljenike skidali do gola, vezivali ih lancima i nakon toga zakapali.

Svjedokinja se prisjetila da se među njezinim kolegama u policiji pričalo da je postrojbom u Pakračkoj Poljani zapovjedao Tomislav Merčep i da su pripadnici njegove postrojbe ubijali nevine ljude.

Ostala je pri tvrdnji da joj je suprug ubijen u Pakračkoj Poljani i nakon što je Merčepov branitelj Marko Ujević predočio da u MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih stoji da je nestao u Lipiku.

Pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda danas su ispitana i dvojica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a koji su 1991. bili u Pakračkoj Poljani gdje je, prema optužnici, zapovjedao Tomislav Merčep. Njemu se sudi po zapovjednoj odgovornosti za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja, no on odbacuje optužbe i tvrdi da nikada nije zapovijedao postrojbom čiji su se pripadnici nazivali 'Merčepovcima'.

Mario Vrban je rekao da za zločine u Pakračkoj Poljani zna samo iz medija. Prva saznanja o tim zločinima dobio je od oca koji ga je pitao 'kakve se to svinjarije događaju' nakon čega je on 'ostao u šoku'.

Merčepa je u Pakračkoj Poljani vidio najviše dvaput, a sjeća se da im je jednom održao motivacijski govor. Čuo je, kaže, da se zatvor nalazi kod nogometnog igrališta, ali ga on nije primjetio.

Miro Habjanec je ispričao da je u Pakračkoj Poljani bio svega nekoliko dana, ali ni on ne zna da bi tamo bio zatvor u kojem su bili zatočeni civili ili ratni zarobljenici. Kazao je da nije bio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a nego 73. samostalnog lipičkog bataljuna, ali nije isključio mogućnost da su ga u evidenciji vodili i kao pripadnika MUP-a.

Na suđenju se ponovno nije pojavio pripadnik MUP-ove postrojbe Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep. Sud bi zbog toga, kako se neslužbeno doznaje, mogao i odustati od njegova ispitivanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene