Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U više država

Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Muškarac (44) organizirao je kriminalnu skupinu kako bi zajedno u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bosni i Hercegovini nabavljali, prevozili i prodavali drogu.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1965., 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je 44-godišnjak od početka 2020. godine do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje dvije osobe radi kontinuirane nabave kokaina i njegova prijevoza i prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jednako tako je povezao 59-godišnjaka, 41-godišnjaka i još dvije osobe radi kontinuirane nabave amfetaminskog ulja iz Nizozemske i njegova krijumčarenja u Hrvatsku radi izrade amfetamina i daljnje prodaje, kao i radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane iz BiH i njezine prodaje u Hrvatskoj, a sve u cilju zarade. Okrivljenici su za svoje ilegalne poslove koristili posebno nabavljene kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju.

Pročitajte i ovo Joga prije pljačke Savitljiva kradljivica VIDEO Žena opljačkala pekaru, sigurnosne kamere sve snimile: Kada su vlasnici pregledavali snimku, nisu mogli vjerovati što se događa

Tako se 44-godišnjak sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s 59-godišnjakom i 41-godišnjakom nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je prvoosumnjičeni (44) osiguravao novac za kupnju droga naručenih radi daljnje prodaje.

Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, 44-godišnjak je izdavao naloge i upute 59-godišnjaku koliko da amfetaminskog ulja nabavi te da osigura 41-godišnjaku njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima je on odlazio u Nizozemsku. 44-godišnjak je još i izdavao naloge i upute 59-godišnjaku da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i 41-godišnjak u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga prvo i drugoosumnjičeni prodali.

Pročitajte i ovo Policija traži ove ljude Od srpnja Jeste li ih vidjeli? Policija treba pomoć građana kako bi pronašla ove osobe

Nadalje, 44-godišnjak je, prema optužnici USKOK-a, upućivao osobu iz BiH da mu nabavi i organizira predaju marihuane radi njezina krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj, a sukladno dogovoru s tom osobom, izdavao je naloge još najmanje jednoj osobi da mu na dogovorenoj lokaciji preda nabavljenu drogu kako bi je prokrijumčario u Hrvatsku i predao 59-godišnjaku koji ju je skrivao i prodavao dalje. 

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj ga traži Nestao mladić iz Zenice, posljednji put obitelji se javio iz Zagreba: "Čuo sam kako mu netko govori 'odustani', otad je mobitel isključen"

Također je prvoosumnjičeni nalagao 41-godišnjaku da od zasad nepoznatih osoba u zemljama Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva preuzme novac zarađen prodajom droga te mu ga preda kako bi isplatio članove udruženja za obavljeni posao. Potom je 41-godišnjak, prema uputi 44-godišnjaka, otputovao izvan Hrvatske i od nepoznate osobe preuzeo 724.290 eura, što je prilikom granične kontrole na prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku pronađen kod 41-godišnjaka u posebno izrađenom spremniku vozila.

Udruženje je prokrijumčarilo najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina i 100 kilograma marihuane. Prodajom tih droga ostvarili su nepripadnu korist od najmanje 839.000 eura.

Splitski policajci 44-godišnjaka i 41-godišnjaka predali su pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli su kaznenu prijavu. Osumnjičeni 59-godišnjak se od ranije nalazi u zatvoru.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene