Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Trebali skupiti 700.000 eura za povoljniju presudu Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podignuta je optužnica protiv saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića, supruge mu Božice Tadić Ćavar, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića i urednice u Glasu Slavonije Sanje Marketić.

Podignuta je optužnica protiv saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića, supruge mu Božice Tadić Ćavar, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića i urednice u Glasu Slavonije Sanje Marketić. USKOK ih tereti za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, čime su htjeli utjecati na presudu protiv Branimira Glavaša, tada nepravomoćno osuđenog za ratni zločin u Osijeku 1991.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 3 Bio je u BiH Osuđeni zločinac u tišini se vratio: "Normalno sam prešao granicu i bez problema se krećem po Hrvatskoj" Slika nije dostupna Suđenje Dragi Tadiću U slučaju pokušaja podmićivanja vrhovnih sudaca svjedočili novinari

Tadić je, navodi USKOK, lani u lipnju i srpnju organizirao i okupio ostale okrivljenike, kako bi pronašli osobu koja bi za novac mogla utjecati na suce Vrhovnog suda ili im ponuditi novac kako bi donijeli povoljnu presudu protiv Glavaša. Čak 700.000 eura trebali su, po tome, prikupiti Sanja Marketić i Ivan Drmić. Tadićeva je supruga imala ulogu koordinatora, a Tadić i Jurišić su kontaktirali s više osoba zanimajući se o stanju predmeta.

Tadić je, piše u optužnici, u srpnju u Zagrebu od jednog poduzetnika zatražio i dobio 50.000 eura, a preuzeo ga je Jurišić i proslijedio ga za sada nepoznatoj osobi. Jurišić je ljetos na širem zadarskom području više puta kontaktirao s jednom osobom, koja je trebala biti posrednik u pregovorima s nekim trećim. Ta bi treća osoba trebala, za novac koji bi joj dao Tadić i "krug ljudi oko njega", kontaktirati s nekim od sudaca koji su odlučivali u predmetu Glavaš i zatražiti da donese povljonu presudu od Glavaša.

Jurišić je 21. srpnja na sastanku u jednom zagrebačkom kafiću od Sanje Marketić i Drmića zatražio da prikupe dodatnih 70.000 kuna. Na to su oni i pristali te prikupili po 35.000 eura. Novac je preuzeo Jurišić, koji ga je trebao 25. srpnja predati "jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Branimira Glavaša". No, do predaje nije došlo jer su Marketić i Drmić dan ranije prekinuli svoje postupanje i o tome obavijestili ostale okrivljenike.

- U cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti četvrtookrivljenica i petookrivljenik (Marketić i Drmić, nap.a.) su PU osječko-baranjskoj podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog kaznenog djela prijevare na njihovu štetu. U kaznenoj prijavi su neistinito naveli da su novac predali nepoznatom počinitelju koji ga je zadržao, iako su znali da su 70.000 eura predali drugookrivljeniku s unaprijed zajednički dogovorenim ciljem, priopćio je USKOK. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene